Ce să pui în butoiul cu varză MURATĂ ca frunzele să nu se înmoaie.
Ce se pune în varza murată astfel încât frunzele să se păstreze intacte în iarnă? Răspunsul îl au gospodinele din Banat.
Bucătăresele apelează la un ingredient secret, un truc știut doar în Banat.
Gospodinele de acolo sunt renumite pentru legumele pe care le pun la borcane pentru sezonul rece.
Murăturile nu lipsesc din nicio casă, fiind servite alături de alte bunătăți.
Varza este folosită însă pentru sarmalele minunate și pentru zeama pe care o lasă în butoi, care se bea pe stomacul gol, pentru sănătate de fier.
Printre căpățânile de varză, gospodinele adaugă și foi. Astfel, delicioasa varză poate fi folosită la călit iarna, fără nicio problemă și fără pierdere de timp.
Toamna se pune varza la murat. Tradiția spune că ar fi bine de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie.
Pentru a nu se înmuia varza murată, căpățânile se aleg după subțirimea foilor. Foile nu trebuie să fie mai mari de-o palmă, avertizează gospodinele din Banat.
De asemenea, varza trebuie spălată bine și scobită, să nu rămână vreun cotor. În spațiul format se pune o lingură de sare, apoi se așază verzele în butoi.
Se aranjează un rând de varză și altul de sare grunjoasă până când se umple butoiul.
Printre verse se pun foile gata tocate, dar și hrean, mărar uscat și dafin.
O aromă și mai plăcută este dată de o gutuie sau boabele de porumb, dar și de piper și cimbru în butoi. Butoiul se acoperă și se lasă așa 3 zile, apoi se pitrocește până când se acrește zeama, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun, așa cum am văzut din „moși-strămoși”.
Pentru ca verzele să rămână scufundate, se folosesc teascuri și o piatră, dacă e nevoie. Varza se va mura într-o lună, în funcție de locul unde ați amplasat butoiul respectiv.