Prima pagină » Diverse » Ce se întâmplă când încarci telefonul până la 100%? GREȘEALA pe care o fac mulți români

Ce se întâmplă când încarci telefonul până la 100%? GREȘEALA pe care o fac mulți români

Ce se întâmplă când încarci telefonul până la 100%? GREȘEALA pe care o fac mulți români

Specialiștii în electronică ne spun câteva trucuri pentru prelungirea duratei de viață a telefonului și tot ei au explicat de ce nu trebuie să încarci telefonul până la 100%.  Unul dintre elementle la care trebuie să fim foarte atenți este bateria, mai cu seamă în contextul în care noile dispozitive nu permit deschiderea carcasei. 

Un telefon modern este un dispozitiv complex, care rulează diverse aplicații și opțiuni. Cu cât numărul lor este mai mare, cu atât bateria rezistă mai puțin. Din păcate, mulți utilizatori nu știu cum să aibă grijă de bateriile telefoanelor pe care le dețin, astfel încât să optimizeze durata de viață a acestora.

Atunci când închizi forțat aplicațiile care rulează pe telefonul tău îi pui în pericol bateria. Explicația este una cât se poate de simplă: ca să închidă brusc toate aplicațiile din fundal, smartphone-ul tău va consuma energie mai multă, ceea ce, în timp, poate duce la deteriorarea bateriei.

De ce nu trebuie să încarci telefonul până la 100%?

Pe măsură ce folosim telefoanele, capacitatea lor de a păstra energia pe termen mai lung este slăbită. Însă, această perioadă poate fi prelungită sau redusă, în funcție de modul în care un utilizator folosește dispozitivul.

Specialiștii în domeniu recomandă ca atunci când încarci telefonul, să eviți să-l aduci la 100%, mai ales dacă folosești un alt încărcător decât cel original, cu o tensiune diferită față de nivelul de suportabilitate al bateriei.

”Viața bateriilor litiu-ion e, de obicei, de 500 de cicluri (aproape 1 an jumătate). Ciclul bateriei e o încărcare completă, de la 0 la 100. Cu cât telefonul trece prin mai multe cicluri complete, cu atât trebuie să îl încarci mai repede”, explică Liz Hamilton, din cadrul Mobile Klinik, potrivit rd.com.

Potrivit lui, telefonul trebuie încărcat parțial, pentru a încetini epuizarea ciclurilor bateriei. Experții recomandă să încarci bateria 25-85%, tocmai pentru a evita formarea unui ciclu complet.

”Unul dintre cele mai mari obstacole pentru distrugerea sănătății bateriei e să lași telefonul la încărcat peste 100%. Mulți oameni au acest obicei și nu știu ce pagube produc la nivelul telefonului”, spune Hamilton.

Când punem telefonul la încărcat

Pe de altă parte, nu este indicat nici să aștepți până ce bateria telefonului se descarcă definitiv. Oricât de reconfortant ar fi gândul că bateria este încărcată 100%, poate că ar trebui să te oprești la 80-90% și să o menții undeva la 25%, lăsând-o să se descarce ocazional pentru a calibra senzorii. În acest fel, bateria telefonului tău ar putea rezista mult mai mult în timp.

”Bateriile vechi, pe bază de nichel, aveau un efect de memorie, ceea ce înseamnă că, dacă nu le încărcai de la 1 la 100%, începeau să uite care este capacitatea maximă.

În ceea ce privește bateriile moderne cu litiu, cel mai mult stres este pus pe baterie atunci când sunt încărcate complet, sau, dimpotrivă, când ajung să fie descărcate complet; ambele reduc ciclurile de încărcare și ciclul general de viață al bateriei”, a declarat expertul Petri Hayrynen, de la HMD Global.

În concluzie, cel mai bun mod de încărcare a telefonului pentru a prelungi durata de viață a bateriei este să te asiguri că aceasta nu ajunge la extreme. Desigur că nu întotdeauna vei putea ține cont de aceste sfaturi, însă atunci când timpul îți permite, încearcă să nu le ignori.