Prima pagină » Diverse » VIDEO | Ce se întâmplă cu dozele de vaccin anti-COVID care expiră? Răspunsul premierului

VIDEO | Ce se întâmplă cu dozele de vaccin anti-COVID care expiră? Răspunsul premierului

Premierul Florin Cîțu, a fost întrebat luni seară care este situația vaccinurilor care urmează să expire, acesta declara că circa un milion de doze vor fi vândute în Danemarca, la prețul de achizitie.

„Avem aceste statistici, o parte dintre doze au fost exportate, nu dintre cele care urmau să expire pe 30.06.2021, sau poate și dintre cele care urmau să expire acum, există o analiză a tuturor, avem un contact cu mai multe țări, pentru a exportă, pentru a dona, știi foarte bine că în Danemarca o să trimitem foarte multe și vom vinde și în alte țări. În acest moment vom vinde în Damenarca 1 milion de doze(…), cred că pfizer, vom vinde la prețul de achiziție”, a declarat Florin Cîțu,

„Când a fost făcută strategia pentru UE, toate țările au avut aceeași strategie, s-a contractat mai mult, iar strategia este să vindem la prețul de achiziție”.

Întrebat dacă este mulțumit de campania de vaccinare, Cîțu susține că țintă este atinsă, făcând referire la statisticile de duminică când rată de infectare a fost zero.

„Am atins cea mai importantă țintă, ieri în București, în 24 de ore nu a fost nici o persoană infectată, această este țintă, eliminarea pandemiei, țintă a fost atinsă”, a precizat premierul.

România ar trebui să vaccineze câte 22.000 de persoane în fiecare zi, până pe 30 octombrie 2021, pentru a nu distruge milioane de doze de vaccin pe care le are pe stoc și care vor expira, reiese dintr-o analiză realizată de Europa Liberă.

Citește și: Zeci de mii de doze AstraZeneca din România expiră în curând. Valeriu Gheorghiță explică ce se poate întâmpla cu ele: „Este etic și firesc să beneficieze de ele cei care își doresc să se vaccineze”

Începutul anului găsea România în fruntea clasamentului european privind vaccinarea. Campania a început cu imunizarea „esențialilor”, iar după ce a fost extinsă și în rândul populației generale, autoritățile au fost nevoite să creeze liste de așteptare pentru cei care voiau să se vaccineze.

Părea că interesul românilor pentru vaccin era imens, iar autoritățile nu ratau ocazia să folosească acele cifre în discursuri triumfaliste privind „succesul” campaniei de vaccinare.

Câteva luni mai târziu, lucrurile s-au schimbat.

România are acum vaccinuri pentru toată lumea. Însă interesul populației pentru imunizare s-a disipat, pe fondul unei campanii de informare eșuate, acaparată pe alocuri de anti-vaxxeri sau de promotori ai teoriei conspirației.

Autor