Ce se întâmplă cu noi la doar câteva minute după ce murim, de fapt. Descoperirea care dă totul peste cap
Pentru mulți oameni, cel mai mare mister al vieții este ceea ce se întâmplă cu noi la doar câteva minute după ce murim. Oare ce ne așteaptă după ultima suflare, iată întrebarea pe care mulți ne-o punem.
E drept, sunt și oameni mai preocupați de aspectele practice, imediate, dar chiar și aceștia nu arată dezinteres față de „marile întrebări” cosmice.
Dr. Patrick Steele: „Moartea este o experiență unică”
Iar acestea sunt: Cum se simte procesul de moarte? Există vreo conștiință care rămâne în momentele dintre această lume și orice va urma? Seamănă cu experiența somnului, adică o alunecare lentă spre neant, sau suntem conștienți de amestecarea acestei „bobine” muritoare?!
„Moartea este o experiență unică pentru individ și pentru cei dragi”, explică dr.Patrick Steele, specialist în îngrijiri paliative la Victoria’s Palliative Care. „Există mult mai mult decât schimbările fiziologice care contribuie la experiența despre moarte. De exemplu, personalitatea unei persoane, povara bolii, sprijinul familiei și al prietenilor, durata de timp cu o boală terminală și spiritualitatea lor”, afirmă dr. Steele, citat de New York Post.
Totuși, anumite schimbări fiziologice se întâmplă peste tot și pot fi observate cu ușurință.
„Modelele regulate de respirație se pot schimba. Uneori poate fi mai rapid decât în mod normal, iar alteori mai lent. În ultimele zile pot exista perioade în care există decalaje lungi între respirații. Respirația poate deveni zgomotoasă spre sfârșitul vieții. Aceasta este o acumulare a deșeurilor/secrețiilor organismului. Adesea este mai dureros pentru cei care ascultă decât pentru individul care moare”, mai spune dr. Steele.
Creierul poate rămâne activ chiar și după moarte
Un studiu publicat la începutul acestui an în Frontiers in Aging Neuroscience a constatat că creierul poate rămâne activ în timpul și poate chiar și după momentul morții.
Medicii au efectuat electroencefalografie continuă (EEG) pe un pacient care avea epilepsie și murit dintr-un atac de cord. Astfel, ei au reușit să traseze activitatea creierului uman în timpul morții și au descoperit ritmuri de activitate similare cu recuperarea memoriei, visarea, meditația și percepția conștientă.
În urma acestei verificări, dr. Ajmal Zemmar, neurochirurg la Universitatea din Louisville, SUA, a emis următoarea ipoteză, anume că viețile noastre se „aprind” în fața ochilor pe măsură ce murim. „Ceva ce putem învăța din această cercetare este că, deși cei dragi nouă închid ochii și se pregătesc să ne părăsească, creierul lor poate continua să redea unele dintre cele mai frumoase momente pe care le-au trăit în viața lor”.