Ce se întâmplă, de fapt, dacă inhalezi praf saharian. AVERTISMENTUL doctorului Traian Mihăescu

Ce se întâmplă, de fapt, dacă inhalezi praf saharian. AVERTISMENTUL doctorului Traian Mihăescu
Publicat: 26/04/2024, 17:01

Românii se tem de efectele dăunătoare pe care praful saharian le poate avea asupra corpului. Ieri, stratul gros de praf a fost evident pe mașini și vegetație, ceea ce a ridicat întrebări în rândul populației. Medicii pneumologi spun că norul de praf saharian este periculos pentru oameni, în special pentru cei care au boli pulmonare. Experții oferă câteva sfaturi pentru a evita problemele.

Pot exista probleme respiratorii și alergice, spune prof. dr. Traian Mihăescu. Persoanele cu boli pulmonare sau cardiovasculare sunt cele mai afectate. Praful este mult mai periculos decât cel obișnuit, așa că poate afecta și oamenii sănătoși, nu doar cei cu astm sau probleme respiratorii.
Praful saharian este periculos, în special pentru cei care au boli pulmonare. În persoanele fără boli pulmonare, valul de praf saharian poate provoca rinite alergice sezoniere, care includ iritații la gât, nas și chiar lăcrimare.

Prof. dr. Traian Mihăescu. Sursa foto: Facebook

„Expunerea la praful saharian, în Europa, poate avea ca rezultat o serie de simptome și efecte asupra sănătății, în primul rând, din cauza nivelului crescut de particule în suspensie din aer. Aceste simptome pot include probleme respiratorii, cum ar fi tusea, respirația șuierătoare și dificultăți de respirație, în special pentru persoanele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică. De asemenea, praful poate provoca condiții de ceață, care pot duce la iritarea ochilor, dureri de gât și dureri de cap. Particulele fine au fost asociate cu o mortalitate crescută în timpul zilelor cu praf saharian, în timp ce fracțiunile mai grosiere prezintă rezultate mixte.

Expunerea pe termen lung la praful saharian poate avea consecințe mai grave asupra sănătății, cum ar fi contribuția la un exces de rezultate adverse pentru sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și respiratorii. Pentru a atenua aceste efecte asupra sănătății, măsurile de sănătate publică, cum ar fi reducerea activităților în aer liber în timpul furtunilor de praf, măturatul străzilor și curățenia, pot contribui la minimizarea resuspensiei prafului și a expunerii la acesta”, a subliniat prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, pentru bzi.ro.

Medicii pneumologi trag un semnal de alarmă, spunând că este foarte important ca oamenii să înțeleagă care sunt riscurile la care se expun, dacă nu respectă recomandările specialiștilor.

„Studiile privind praful saharian din Europa evidențiază impactul potențial al acestuia asupra sănătății. În timp ce PM10 și PM2,5-10 (se referă la particulele din aer, care sunt de 2,5 microni sau mai mici, și de 10 microni ori mai mici) prezintă asocieri mixte cu mortalitatea în timpul intruziunilor de praf, PM10 a fost asociat cu o mortalitate crescută în zilele cu praf saharian. Măsuri precum curățarea străzilor pot reduce resuspensia prafului, având un impact pozitiv asupra sănătății publice. În plus, praful saharian contribuie la un exces de rezultate adverse pentru sănătate, particulele mai mari putând prezenta riscuri mai mari. Înțelegerea acestor efecte asupra sănătății este crucială din cauza transportului semnificativ de praf saharian în Europa, cu impact asupra calității aerului și a sănătății”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu.

Iată ce recomandări au medicii pneumologi

Pentru a ne proteja în această perioadă, medicii recomandă să se limiteze deplasările și activitățile în aer liber.

„În timpul episoadelor de praf saharian din Europa, persoanele cu afecțiuni respiratorii ar trebui să ia măsuri de precauție specifice, pentru a-și proteja sănătatea. Limitați activitățile în aer liber. Rămâneți în interior cât mai mult posibil, în special în timpul nivelurilor maxime de praf, pentru a reduce expunerea la particulele din aer. Utilizați purificatoare de aer. Luați în considerare utilizarea purificatoarelor de aer cu filtre HEPA, pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior și a reduce concentrația de particule de praf. Închideți ferestrele și ușile.

Păstrați ferestrele și ușile închise pentru a preveni pătrunderea prafului în spațiile interioare și exacerbarea simptomelor respiratorii. Monitorizați calitatea aerului. Rămâneți informați cu privire la nivelurile de calitate a aerului din zona dvs. prin intermediul autorităților locale sau al resurselor online, pentru a ajusta activitățile în funcție de nivelurile de poluare. Să urmați sfaturile medicale. Respectați orice sfaturi specifice sau planuri de tratament furnizate de profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a gestiona afecțiunile respiratorii în timpul episoadelor de praf.

Urmând aceste măsuri de precauție, persoanele cu afecțiuni respiratorii își pot reduce la minimum expunerea la praful saharian și pot reduce riscul de agravare a problemelor de sănătate în timpul episoadelor de praf din Europa”, mai spune prof. dr. Traian Mihăescu.

Prof. univ. dr. Silviu Gurlui susține faptul că, deși norul de praf saharian traversează Europa în fiecare an, fenomenul este mult mai agresiv acum.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?