Corpul omenesc continuă să rămână o enigmă, pe care o descoperim puțin câte puțin, de-a lungul vieții. La un moment dat, unii oameni vor cunoaște o perioadă de pauză în viața lor sexuală și astfel multe nedumeriri încep să apară.
Dacă vă aflați într-o perioadă de abstinență, s-ar putea să vă întrebați cum vă poate afecta sănătatea.
Oamenii trec prin astfel de perioade din multe motive. De exemplu, unii oameni care nu sunt într-o relație preferă să aștepte până când găsesc persoana potrivită. În schimb, atracția într-un cuplu se poate diminua, ducând la o lipsă de activitate sexuală. Alteori, oamenii pur și simplu nu vor să facă sex.
Sexul regulat îmbunătățește sistemul imunitar și pregătește organismul să lupte împotriva bolilor prin eliberarea de endorfine. Aceasta înseamnă că a face sex mai rar ar putea duce la boli mai frecvente, cum ar fi răceala sau gripa.
Un recent studiu a arătat în probele de salivă ale studenților care au făcut sex regulat o concentrație mai mare de anticorpi numiți imunoglobulină A, care luptă împotriva răcelii obișnuite.
A face sex după o pauză lungă poate fi neplăcut. Este nevoie de mai mult timp pentru ca corpul unei femei să se „trezească” și să producă suficientă lubrifiere pentru a face sexul ușor și confortabil.
Sexul regulat sau masturbarea pot menține țesuturile din vagin sănătoase prin îmbunătățirea fluxului sanguin.
Unii oameni consideră că sexul este un remediu excelent pentru crampele menstruale.
Creșterea endorfinelor cauzate de sex, precum și contracțiile uterine care apar odată cu orgasmul pot ajuta la ameliorarea crampelor. Nu trebuie să faci sex pentru a profita de aceste beneficii – masturbarea poate avea același efect.
Dacă nu faceți sex în mod regulat, scrie flo.health, aveți un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.
Pe lângă faptul că este o sursă de exerciții fizice, actul sexual vă ajută să vă mențineți în echilibru nivelul de estrogen și progesteron, ceea ce vă poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Unii oameni echivalează a avea o viață sexuală cu valoarea lor de sine. Deși nu este cazul, se pot simți mai anxioși și deprimați dacă trece o perioadă lungă de timp fără a face sex. Este important să rețineți că valoarea dvs. nu provine din relațiile sexuale cu alte persoane.
A face sex eliberează în organism endorfine și hormonul numit oxitocină. Aceste substanțe neurochimice pot ajuta la gestionarea efectelor anxietății sau ale stresului. Oxitocina are avantajul suplimentar de a vă ajuta să dormiți. Dacă nu faceți sex în mod regulat, corpul dumneavoastră poate elibera acești hormoni mai rar, ceea ce ar putea face mai dificilă gestionarea stresului.
În plus, a trece mult timp fără sex te poate face să pierzi cu totul interesul. Cu cât faci mai mult sex, cu atât vrei mai mult să faci sex. Sexul regulat îți stimulează libidoul!
Deci, ce se întâmplă când nu faci sex mult timp? Pentru unii oameni, relația lor cu partenerul devine mai stresantă și încetează să se mai simtă conectați. Alte cupluri nu sunt interesate de sex sau nu consideră că este o modalitate importantă de conectare, preferând în schimb conversația sau activitățile comune.
Activitatea sexuală are potențialul de a îmbunătăți sau menține sănătatea la diferite niveluri.