Ce sunt, de fapt, oamenii care au ochi albaștri. Teorie CIUDATĂ a oamenilor de știință
Un medic a făcut o afirmație destul de ciudată cu privire la teoria că toate persoanele cu ochi albaștri se trag dintr-o singură persoană. Mai mult, el susține că a făcut cercetări în acest sens. Este cunoscut faptul că ochii albaștri sunt mult mai rari decât cei căprui, Healthline estimând că doar între opt și 10% din populația lumii are așa ceva.
Dr. Neville Sanjana a explicat, pentru revista Wired*, că putem urmări această mutație în urmă cu mii de ani.
„Toate dovezile actuale indică un eveniment cu aproximativ 6.000 până la 10.000 de ani în urmă, care a dus la o mutație a unei gene numite OCA2, responsabilă pentru o proteină, numită melanină, în ochii noștri”, a spus el, răspunzând unui cititor neîncrezător.
Acesta a precizat că acea mutație a avut loc în Europa și toți oamenii cu ochi albaștri de astăzi sunt înrudiți, la distanță, cu acel fondator de acum 10.000 de ani, potrivit ladbible.com.
„Dar nu este singura genă care este importantă pentru culoarea ochilor. Există aproximativ opt gene despre care știm și care contribuie la culoarea ochilor la oameni. Și chiar dacă ai versiunea cu ochi căprui a OCA2, uneori poți ajunge să ai ochi albaștri. Și asta se datorează contribuțiilor celor șapte alte gene. Dar de unde știu că totul se leagă de un strămoș comun? Ei bine, pentru că fiecare persoană de pe planetă care are ochi albaștri are exact aceeași mutație. Deși mai sunt încă multe cercetări de făcut, se crede că mutația s-ar fi putut răspândi atunci când oamenii au migrat din Africa în Europa, ceea ce ar explica într-un fel de ce în principal oamenii de origine europeană par să aibă ochi albaștri”, a mai spus el.
Descoperirea a fost făcută, inițial, în 2008 de o echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga. Studiul a analizat, de asemenea, variația altor culori de ochi mai puțin obișnuite, cum ar fi verdele, care a susținut ideea că o singură persoană are originea genei cu ochi albaștri.
„Între timp, persoanele care au ochii verzi pot fi explicate prin faptul că au o cantitate redusă de melanină în iris, ceea ce este foarte diferit de cei cu ochi albaștri. Din aceasta, putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș. Toți au moștenit aceeași mutație, exact în același loc din ADN-ul lor”, a declarat pentru Science Daily autorul studiului, profesorul Hans Eiberg, de la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară.
SURSA FOTO – tik tok
Wired* este o revistă americană, lunară, care are ca subiect impactul pe care le poate avea tehnologiile emergente în cultură, economie și politică.