Ce sunt oamenii cu ochi albaștri, de fapt? Experții CONFIRMĂ că aparțin „altei rase umane” și că „sunt toți înrudiți”

Publicat: 06 02. 2024, 17:27

Un cercetător a dezvăluit dacă teoria conform căreia fiecare persoană cu ochi albaștri este descendentul unei singure persoane este adevărată sau un mit.  Se estimează că 70-80% din populația generală a lumii are ochi căprui, în timp ce doar 8-10% are ochii albaștri și 2% verzi.

De fapt, conform Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), toată lumea de pe Pământ avea ochi căprui până acum aproximativ 10.000 de ani.

Așadar ce s-a întâmplat?

Oamenii de știință spun că toți venim din aceiași strămoși, care au trăit cu mii de ani în urmă, totuși oamenii se pot naște cu ochi albaștri chiar dacă părinții lor nu îi au.

Este un fenomen foarte ciudat, dar știința din spatele lui este destul de fascinantă.

S-ar putea să fi auzit teoria potrivit căreia toți cei cu ochi albaștri sunt descendenți dintr-un singur strămoș – o veste incomodă pentru orice cuplu care are ambii ochi albaștri – și acum un expert a evaluat dacă acest lucru este adevărat.

„Toți suntem descendenți din acea singură persoană dacă, ca mine, aveți ochi albaștri. Deci avem cu toții peste 700 de milioane de rude”, spune dr. Allamby.

Este ciudat cum o singură mutație genetică de acum mii de ani a durat atât de mult și s-a răspândit la fel de mult ca acolo unde milioane de oameni poartă gena recesivă. Comentatorii nu au ezitat să își spună părerea despre această teorie, notează ladbible.com

Un utilizator a spus: „Bună, frați și surori cu ochi albaștri”

„Slavă Domnului că am ochii verzi și soțul albaștri”, spune o internaută.

„Ok, bine, voi toți cei cu ochi albaștri, bună, familie, dați-mi cadourile”, adaugă un comentator.

Un al patrulea a glumit: „Mi-ați uitat cu toții cadourile de ziua mea. Totuși, 700 de milioane de rude sunt destul de multe, aș începe acum cu cadourile de Crăciun și de ziua de naștere doar pentru a fi în siguranță”

Extrapolând teoria, geneticianul uman Dr. Neville Sanjana a spus pentru Wired că este puțin mai complicat decât teza că toată lumea cu o singură mutație are ochi albaștri.

„Toate dovezile actuale indică un eveniment cu aproximativ 6.000 până la 10.000 de ani în urmă, care a dus la o mutație a unei gene numită OCA2. Aceasta este responsabilă pentru o proteină numită melanină în ochii noștri. Acea mutație a avut loc în Europa și toți oamenii cu ochi albaștri de astăzi sunt înrudiți la distanță cu acel strămoș comun de acum 10.000 de ani. Dar nu este singura genă care este importantă pentru culoarea ochilor. Există aproximativ opt gene despre care știm despre care contribuie la culoarea ochilor la oameni. Și chiar dacă aveți versiunea cu ochi căprui a OCA2, uneori puteți ajunge cu ochi albaștri. Și asta se datorează contribuțiilor celor șapte alte gene”, explică omul de știință.