Ce trebuie să BEM pe caniculă pentru a nu ne deshidrata. Apa nu este la fel de eficientă!
Vara e abia la început, iar episoadele de caniculă, de căldură extremă, au apărut deja în România. În aceste condiții, este important să ne hidratăm corepunzător, să purtăm haine adecvate și să evităm ieșirea în soare la orele prânzului.
Un lucru extrem de important pentru organism atunci când are de suportat căldură extremă este hidratarea. Medicii recomandă să bem cât mai multă apă pe caniculă, în plus ne învaţă mici trucuri pentru a consuma și băuturi care ne pot hidrata chiar mai bine decât apa.
De exemplu, putem bea apă în care am pus felii de castravete sau boabe de rodie ori alte fructe care ne plac. Și ceaiul verde ne protejează din interior.
„Deci apa băută ca atare este bună, dar ne este sete, o bem și o eliminăm imediat. Este o apă organică, să zicem, care pătrunde în celule și stă mai mult timp. Astfel, la apa pe care o bem putem adăuga extra sirop natural de fructe de pădure, câteva felii de castraveți, câteva bobițe de rodie.
Dar şi ceaiurile sunt bune, precum ceaiul verde, pentru că ne și hidratează, dar ne fac și protecție pe UV, pentru că au foarte mulți antioxidanți, polifenoli. Este vorba de extractul de ceai verde şi extractul de ceai negru, care ne dau și un tonus mai bun fizic și psihic.
Și ceaiul de ghimbir este bun, el conține gingerol, care clar protejează pielea. Ceaiul de turmeric şi ceaiul de fructe de pădure sunt bogate în antioxidanţi și trebuie să le bem calde.
Adăugăm în ele câteva picături de zeamă de lămâie, câteva cuburi de gheață și am făcut o băutură excelentă pentru vară și sănătoasă”, a recomandat medicul Ruxandra Constantina, doctor de familie, la emisiunea Sfat de Sănătate, de la Antena 3 CNN.
Poți bea cafea pe caniculă?
Unii medici nu recomandă cafeaua în zilele caniculare, având în vedere că ea ne şi deshidratează, însă putem apela la mici trucuri.
„Dar putem bea şi o cafea rece. Cafeaua ne ajută pentru că ne menține tonusul, doar că ea deshidratează. Și, atunci, ar fi bine să avem alături apa plată sau minerală. Acum în timpul verii putem bea și apă minerală carbogazoasă care este mai bogată în oligoelemente. Ea are acel reziduu uscat mai bogat, pentru că avem nevoie. Noi transpirăm şi, atunci, eliminăm și apă, și minerale.
Atenție mare la asocierea dintre expunerea la soare, alcool (berea) care ne hidratează în aparență și energizantele naturale. Să nu le folosim. Pe termen lung dau afecțiuni cardiace, afecțiuni hepatice, dar pe termen scurt sunt periculoase şi pot să conducă chiar și la un accident vascular”, a mai spus medicul.