Prima pagină » Diverse » Ce trebuie să faci ca să REDUCI perioada de reținere a permisului de conducere. Modificarea legislativă care permite acest lucru

Ce trebuie să faci ca să REDUCI perioada de reținere a permisului de conducere. Modificarea legislativă care permite acest lucru

Ce trebuie să faci ca să REDUCI perioada de reținere a permisului de conducere. Modificarea legislativă care permite acest lucru

Puțini șoferi din România sunt conștienți de faptul că, dacă sunt reținuți pentru 30 de zile de către polițiștii rutieri, își pot reduce perioada de reținere a permisului de conducere. Înainte de modificarea legislativă, care este relativ recentă, scurtarea perioadei era limitată la reținerea permisului pentru 90 de zile.

Ce să faceți dacă permisul de conducere care a fost reținut pentru 30 de zile? Permisul de conducere este suspendat pentru 30 de zile dacă titularul acestuia a comis contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare.

În urmă cu doi ani, în februarie 2022, a fost introdusă posibilitatea de a reduce perioada de suspendare a permisului de conducere în cazul reținerii pentru 30 de zile. Atunci, Ordonanța 195/2002 a fost modificată în ceea ce privește compensațiile acordate conducătorilor auto.

Perioada de suspendare poete fi redusă de la treizeci de zile la douăzeci

Subcomisarul de poliție Claudiu Costea de la Brigada Rutieră București a explicat pentru ȘtirileKanalD care sunt situațiile în care un șofer își poate scurta perioada de 30 de zile de suspendare a permisului de conducere.

Pentru a primi o reducere, un conducător auto trebuie să îndeplinească două condiții: să aibă un permis de conducere de cel puțin un a și să fi trecut printr-un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație. Claudiu Costea an explicat: „Testul se consideră promovat dacă există cel puțin treisprezece răspunsuri corecte din totalul de cincisprezece întrebări”.

O precizare semnificativă făcută de reprezentantul Brigăzii Rutiere București este că testarea nu poate fi efectuată decât după ce șoferul a intrat efectiv în perioada de suspendare, adică după 15 zile de la validarea dovezii înlocuitoare.

Cum poți susține testul de legislație rutieră

Conducătorul auto se poate prezenta la Brigada Rutieră după ce a intrat efectiv în perioada de suspendare, iar programarea și susținerea testului se pot face în aceeași zi.
În cazul șoferilor din Capitală, sunt 2 serii de susținere a testului, prima cu programare la 8,30 dimineața, iar a doua cu programare de la 9,30. Testele au loc, succesiv, în cursul dimineții.

Documente necesare pentru susținerea testului

Șoferul trebuie să prezinte actul de identitate și dovada înlocuitoare a permisului de conducere.
Documente necesare:
– act de identitate (original);
– dovada înlocuitoare a permisului de conducere (original).
„Testul de cunoașterea legislației rutiere se poate repeta și într-o altă zi, cu condiția să nu depășească cele 20 de zile calendaristice din perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce”, a explicat subcomisarul Claudiu Costea.

Reținerea permisului pentru 30 de zile- în ce condiții se poate face?
Subcomisarul de la Brigada Rutieră București a oferit câteva exemple de contravenții pentru care se reține permisul pentru 30 de zile:

– nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
– depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
– nerespectarea semnalelor și indicațiilor polițistului rutier;
– neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație.

Alte situații în care pemisul poate fi reținut pentru 30 de zile sunt:

– folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip ‘mâini libere’, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația
vehiculelor
– adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Practic, reținerea permisului pentru 30 de zile se face în cazul unor anumite abateri mai puțin grave de la regimul circulației rutiere, nu și în cazul unor contravenții cum ar fi conducerea sub influența alcoolului, când permisul se reține pe o perioadă de 90 de zile.