Fasolea se află printre preferințele culinare ale românilor, cu sau fără ciolan afumat. Dar, când o prepară, gospodinele se lovesc de problema fierberii, care e în general o operațiune îndelungată. De obicei, este preparată în mod tradițional cu ceapă călită sau în ciorbă ori scăzută.
Multe dintre persoanele care o gătesc, aleg din ce în ce mai des fasolea la borcan sau la cutie, iar în felul acesta nu se mai străduiesc să stea ore întregi să fiarbă fasolea cumpărată de la piață.
Există, însă, câteva trucuri pentru ca fasolea să fiarbă mai repede, dacă este aleasă rețeta tradițională. Timpul de fierbere pentru fasole variază, de la 45 de minute până la 2-3-4 ore, în funcție de soiul pe care îl alegi și de vechimea sa. Fasolea trebuie aleasă bine și lăsată la înmuiat câteva ore bune în apă călduță, notează Playtech.
Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, pune boabele în apa deja dată în clocot și lasă-o la înmuiat o oră, dar nu trebuie să o pui la fiert în apa în care s-a înmuiat.
Ca să fie gata cât mai repede, pune în apă un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu, însă nu este recomandat să pui și sare pentru că asta o va face să se întărească.
Pentru o ciorbă de fasole este nevoie să schimbi apa și să pui legumele la gătit alături de boabe. Amestecă periodic în ea și nu uita de ceapa care să îi ofere dulceața necesară.
Pentru fasole bătută, lucrurile sunt mai ușoare: pisează boabele după ce devin moi, iar alături servește pasta tradițională cu un sos de ceapă călită alături de puțină pastă de roșii.
Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock