Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte. Este strict interzis și amenda e uriașă. Mulți au plătit-o deja

Publicat: 21 09. 2024, 22:02
Actualizat: 21 09. 2024, 23:07

Este esențial ca fiecare român care locuiește la curte să înțeleagă că dacă dorește să ardă vegetația în apropierea toamnei și nu respectă legea ar putea primi amenzi considerabile.

În ultima vreme, mii de hectare au fost distruse de incendiile de vegetație. În ciuda interdicțiilor legale, mulți români își curăță terenurile prin ardere, această practică fiind extrem de periculoasă.

Legea interzice arderea miriștilor, tufărișurilor și a altor tipuri de plante. Cei care nu respectă regulile riscă amenzi substanțiale. Se poate ajunge la închisoare dacă este vorba de cazuri mai grave.

Ministerul Afacerilor Interne a raportat că în primele două săptămâni ale septembrie au fost distruse peste 5.000 de hectare. În această perioadă a anului, fermierii și proprietarii de terenuri efectuează o serie de operațiuni pentru a îndepărta vegetația uscată și gunoaiele. Mulți aleg să le ardă.

Cu toate acestea, mulți oameni nu sunt conștienți de faptul că atât persoanelor fizice, cât și instituțiilor juridice le este interzisă prin lege să ardă mirişti, turbării, litiera pădurii, tufărișuri și vegetație ierboasă.

Amenzi uriașe

Încălcarea reglementărilor stabilite în OUG 195/2005 constituie contravenție și poate duce la amenzi. În funcție de cât de gravă este situația, acestea pot varia de la 3.000 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice.

Amenzile aplicate persoanelor juridice încep de la 25.000 de lei și pot ajunge până la 100.000 de lei, potrivit avocatnet.ro. Cu toate acestea, există opțiuni pentru cei care doresc să igienizeze casa prin arderea resturilor vegetale. Acestea pot găsi instrucțiuni despre această procedură pe site-urile de internet ale autorităților locale.

Când vine vorba de ardere, trebuie respectate anumite măsuri de siguranță pentru a opri producerea de incendii și pentru a proteja mediul înconjurător.

Arderea vegetației trebuie efectuată în zilele în care nu este vânt. Materialele combustibile trebuie, de asemenea, colectate în grămezi de dimensiuni reduse, astfel încât să fie ușor de gestionat.

Zonele selectate pentru ardere trebuie să fie departe de păduri, rețele electrice, construcții sau alte surse de inflamabilitate.

În plus, în jurul fiecărei grămezi trebuie să fie curățată vegetația la o distanță de cel puțin cinci metri. Arderea trebuie făcută doar în timpul zilei și trebuie urmărită până la sfârșit.

Este imperativ ca mijloacele și materialele să fie disponibile pentru a stinge rapid focul care poate scăpa de sub control. Focul trebuie stins complet după ardere. Cenușa care a rămas după proces nu trebuie acoperită cu pământ pentru a preveni reaprinderea focului.

Incendierea vegetației uscate constituie infracțiuni dacă pune în pericol sănătatea umană, animală sau vegetală, precum și mediul înconjurător. Amenzi considerabile vor fi aplicate, dar pot fi aplicate și închisoare de la trei luni la șapte ani.

Infracțiunile includ arderea vegetației în zone protejate și pe terenuri supuse refacerii ecologice, precum și poluarea accidentală ca urmare a nerespectării condițiilor din acordul sau autorizația de mediu, poluare și altele.

Persoanele juridice riscă atât sancțiuni contravenționale, cât și penale, precum și suspendarea sau chiar anularea autorizației sau acordului de mediu. Mai există sancțiuni, cum ar fi obligația de a remedia daunele aduse mediului și de a plăti pentru măsurile de remediere.

În plus față de sancțiunile menționate mai sus, fermierii care folosesc incendierea pentru a-și curăța terenurile ar putea pierde subvenția pe suprafață acordată de Uniunea Europeană prin Agenția de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură.