Prima pagină » Diverse » Cea mai bună dietă în anul 2024. Cum trebuie să o ții pentru beneficii maxime

Cea mai bună dietă în anul 2024. Cum trebuie să o ții pentru beneficii maxime

Cea mai bună dietă în anul 2024. Cum trebuie să o ții pentru beneficii maxime

Cea mai bună dietă în anul 2024. Cum trebuie să o ții pentru beneficii maxime? Cea mai bună din dietă din 2024 este cea mediteraneană, ocupând pentru al șaptelea an consecutiv primul loc în clasamentul publicat de US News & World Report.

Dieta mediteraneană a devenit cunoascută de-a lungul timpului nu doar pentru modul în care ajută la scăderea în greutate, dar şi datorită faptului că susţine sănătatea inimii, luptă împotriva cancerului şi menţine nivelul de zahăr din sânge constant.

Pe 16 noiembrie 2010, UNESCO a trecut acest tip de dietă în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Dieta mediteraneană presupune consumul de fructe şi legume, cantităţi mari de grăsimi sănătoase din alimente cum ar fi măslinele şi uleiul de măsline, cereale integrale, fructele de mare şi o gamă largă de ierburi şi condimente. Cu moderaţie, carnea de păsăre, ouăle, carnea roşie şi produsele lactate de înaltă calitate sunt de asemenea permise pe dieta mediteraneană.

Alimente de baza în dieta mediteraneană:

Legume
Fructe Nuci şi seminţe (oleaginoase)
Leguminoase (mazăre, fasole, năut, linte)
Cartofi
Cereale integrale
Ierburi aromatice
Condimente
Peşte
Fructe de mare
Ulei de masline extravirgin

Alimente ce trebuie să le consumi cu moderaţie:

Carne de pasăre
Ouă
Brânzeturi
Iaurt

Alimente interzise în dieta mediteraneană:

Băuturi îndulcite cu zahăr
Carne procesată (mezeluri)
Cereale rafinate (pâine albă, cereale cu zahăr)
Uleiuri rafinate
Mâncaruri procesate.

Plan alimentar pentru o 3 zile:

Ziua 1

  • Mic dejun: iaurt grecesc cu fructe de pădure şi o linguriţă de miere
  • Gustare: o palmă de migdale
  • Prânz: Ton pe pat de legume, cu sos vinaigrette
  • Gustare: câteva măsline
  • Cina: Piept de pui cu legume sote (zucchini, roşii, ardei) şi alac (o cereală înrudită cu grâul)

Ziua 2

  • Mic dejun: brânză ricotta cu nuci şi fructe
  • Gustare: năut copt
  • Prânz: salată tabouleh cu o pită din făină integrală, frigărui cu mozzarella, roşii cherry şi busuioc, stropite cu ulei de măsline
  • Cina: pui la cuptor/grill cu gnocchi şi salată verde cu sos vinaigrette.

Ziua 3

  • Mic dejun: un ou fiert tare, o felie de pâine prăjită din făină integrală şi un fruct
  • Gustare: o palmă de fistic
  • Prânz: salată de linte cu ardei copţi, roşii uscate, capere şi oţet balsamic
  • Gustare: humus cu legume
  • Cina: somon cu quinoa şi legume sotate cu usturoi.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele