Cea mai simplă REȚETĂ de plăcintă cu mere. Este ideală în post
Ne aflăm în Postul Paștelui, iar mulți caută rețete potrivite pentru această perioadă. Deși nu asociem dulciurile de obicei cu mâncarea de post, ei bine, există unele delicii culinare pe care le putem prepara și mânca fără probleme, chiar dacă ținem post.
Este și cazul unei plăcinte cu mere care, pe lângă faptul că se pretează acestei perioade, este și extrem de ușor de făcut. Mai mult decât atât, plăcinta este gata în mai puțin de o oră.
Pentru aceasta, avem nevoie de:
- 500 g făină
- 12 linguri zahăr
- 12 linguri ulei
- 12 linguri apă
- 1 plic praf de copt
- coaja rasă de la o jumătate de lămâie/portocală
- zahăr vanilat
- sare
Pentru umplutură:
- 1 kg mere
- 4 linguri zahăr
- zahăr vanilat/ esență de vanilie
- scorțișoară
- griș
- anason stelat (opțional)
- cuișoare (opțional)
Cum se prepară plăcinta cu mere de post
Pentru început, se spală merele și se curăță de coajă, după care se dau prin răzătoarea mare. Trebuie ulterior să le stoarceți de suc, după care le puneți într-o cratiță, unde adăugați zahărul, vanilia, scorțișoara și celelalte arome, arată unica.ro.
Merele se călesc până ce rumenesc frumos și nu mai lasă suc (aprximativ 10 minute). Se dau deoparte pentru a se răci. Dacă s-au folosit anason și/sau cuișoare se îndepărtează din umplutură.
Într-un castron se amestecă zahărul cu uleiul, apa și vanilia. Făina se amestecă cu praful de copt și sarea. Făina se adaugă peste amestecul de zahăr și ulei până ce devine omogen.
Aluatul pentru plăcinta de post cu mere se frământă și apoi se lasă să se odihnească 10 minute. Aluatul se împarte în două părți egale și se întinde câte o foaie de dimensiunea tăvii (30cm).
O foaie se adaugă în tavă și se coace 5 minute în orb după ce a fost întepată cu furculița din loc în loc.
După ce foaia s-a semi-copt se adaugă griș peste ea și apoi se distribuie egal umplutura de mere.
Se întinde cea de-a doua foaie peste umplutură și se înțeapă și ea cu furculița.
Plăcinta se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 minute (se face testul cu scobitoarea).
Ulterior, aceasta se porționează în pătrate și se pudrează cu zahăr pudră vanilat.