Tot mai mulți români obișnuiesc să călătorească în locuri exotice de pe glob, în căutarea unor vacanțe de neuitat. Din păcate, unii fac această greșeală și sfârșesc prin a ține minte toată viața excursia făcută doar pentru amenda uriașă plătită.
Și totul fiindcă anumite obiceiuri care par banale la noi sunt aspru pedepsite pe alte continente.
Pe grupul „Vacanțe do it yourself”, un român care vrea să meargă într-o vacanță exotică în Singapore întreabă despre politica introducerii pachetelor de țigări în această țară.
Astfel, el a aflat că nu are voie să intre în această țară cu mai multe țigarete asupra sa, în caz contrar riscând o amendă destul de mare.
„Bună ziua, mâine plec spre Singapore, am citit că se plătește o taxă pentru țigări, dar nu e nimic clar. O să am 5 pachete la mine, voiam sa întreb dacă știe cineva cam cât e taxa sau dacă au vreo regulă și se poate trece cu un număr limitat de pachete? Mulțumesc mult”, a postat el pe grupul de Facebook „Vacanțe do it yourself”.
Prima reacție a fost următoarea: „Teoretic nu ai voie, practic nu o să-ți zică nimeni nimic pentru 5 pachete. Daca ai mai multe (un cartuș, spre exemplu), ține-le separat prin bagaj, eventual mai arunci un pachet, două și prin buzunarul de la geacă”.
O doamnă care a vizitat și ea Singapore a povestit că nimeni nu i-a controlat bagajul: „Eu am avut în septembrie un cartuș în bagajul de cală și nu mi-a zis nimeni nimic. Nici nu știam că trebuie plătită vreo taxă. Presupun că nu se fac niciun fel de verificări”.
„Se fac verificari după ce îți iei bagajul de cală, dar pe sărite. Ai avut noroc că nu te-au controlat”, a răspuns cineva.
Și, pare-se că lucrurile stau întocmai, după cum a povestit o altă doamnă întoarsă din Singapore. Ea a relatat cum vameșii i-au distrus țigările:
„Eu am fost acum câțiva ani cu un cartuș și mi-au zis că pot trece cu el dacă plătesc o taxă care mi s-a părut mult prea mare (mult mai mult decât a costat cartușul, dar nu mai țin minte suma exactă). Nu am plătit, așa că le-au trecut prin tocător în fața mea.
Nu au menționat nicio amendă. Ceilalți din grup care aveau pachetele împrăștiate prin bagaj au trecut fără să fie observați”.
Și altcineva a completat cele spuse: „Exact așa am pățit și eu, că m-am dus să le declar de fraier… Ai voie cu un cartuș, dacă plătești taxă.
Mie mi-au lăsat pachetul desfăcut pe care îl aveam în buzunar, mi-au spus să mai păstrez unul și să plătesc taxă pentru celelalte 8… aproape 160 de euro.
Evident, am preferat să mi le treacă prin tocător în fața mea… Ceilalți, care aveau tot 10 pachete, dar rătăcite prin bagaj, au trecut relaxați. Nimeni nu i-a controlat. Totuși, dacă i-ar fi controlat ar fi platit o amendă serioasă”.
Au existat și discuții aprinse între alți membri ai grupului, care s-au luat la ceartă pe acest subiect al vacanțelor exotice.
„Nu ai voie sa intri cu țigări în Singapore, deloc! Și nici nu-ți recomand să riști pentru că în Singapore țigările lor au steagul ștanțat pe toată lungimea țigării. Și amenzile sunt infernale, dar ideea e că dacă le cumperi de la ei din aeroport țigările sunt mai ieftine ca la noi. Și nu ai voie cu gumă de mestecat de nici un fel. Și ca ultima chestie vezi că Singapore nu are acord de roaming și să folosești wifi-ul cuiva (chiar dacă nu e parolat) e caz penal. Eu am aflat faza când am ajuns acolo. Nema telefon, nema net”, a spus primul.
„Nu mai scrieți prostii. În orice țară ajungi (din afara UE), primul lucru îți iei cartelă de mobil și ai net. Nici un turist umblat cât de cât nu e bătut în cap să folosească cartela de acasă cu tarife gigantice”, l-a contrat altul, arată adevarul.ro.
„Mă scuzi mr Expert, dar sunt și persoane care au abonamente plătite de companie (cum este cazul meu) care merg în delegații, deci nu au niciun interes să cumpere cartela pe cont propriu. Asta nu înseamnă ca e bătut în cap. Era doar o informație pe care mie mi-ar fi plăcut sa o primesc în momentul acela, dar din păcate atunci nu am dat de turiști «umblați» sau mai puțin «bătuți în cap»”, a replicat cel atacat.
„Îmi mențin punctul de vedere. Să pornești într-o țară fără să știi măcar cât costa roamingul e sau curaj sau prostie. Deci mai bine ai stat fără net decât să plătești 5-10 euro? Nu mi se pare prea înțelept. În Singapore cred că în fiecare zi econimisești 20-30 euro daca ai informațiile corecte”, a vrut primul dintre ei să aibă ultimul cuvânt.