Cel mai mare jaf de criptomonede. Peste 600 de milioane de dolari în criptomonede au fost furate de hackeri

Publicat: 11 08. 2021, 15:48
Actualizat: 11 08. 2021, 15:50

Hackerii au comis ceea ce este probabil cel mai mare jaf din lumea finanțelor descentralizate, furând aproximativ 600 milioane de dolari în criptomonede din cadrul unui protocol cunoscut sub numele de PolyNetwork care permite utilizatorilor să schimbe jetoane pe mai multe blockchain-uri.

Zeci de mii de oameni sunt afectați de hack, a comunicat  PolyNetwork într-o scrisoare postată pe Twitter. Site-ul blockchain Poly Network a declarat că hackerii au găsit o cale în sistemul său și apoi au furat mii de jetoane digitale cu o valoare estimată de peste 600 de milioane de dolari, ceea ce îl face probabil cel mai mare jaf de criptomonede, potrivit Bloomberg.com.

Poly Network este un furnizor Defi (care înseamnă finanțare descentralizată) care permite utilizatorilor să mute jetoane dintr-un blockchain pe altă rețea.

Compania de cercetare a securității SlowMist a transmis, pe Twitter, că a găsit emailul atacatorului, adresa IP și amprentele dispozitivului. Compania a adăugat că “acesta este cel mai probabil un atac organizat și planificat pe termen lung”. Schimburile cu criptomonede, inclusiv Binance, sunt implicate în susținerea PolyNetwork, a declarat directorul executiv Binance, Changeng Zhao, pe Twitter.

“Hackerul a început să folosească schimburile descentralizate pentru a face conversia bunurilor furate în alte bunuri, inclusiv criptomonedele stabile (stablecoins)”, a declarat, într-un mail, Tom Robinson, cofondator Elliptic. “Tokenurile precum criptomonedele stabile pot fi, teoretic, reținute de emitenți, ce ar putea duce la returnarea lor către proprietarii de drept. Însă acest lucru nu este posibil pentru Ether-ul furat, deși ar putea fi posibil să reții aceste fonduri dacă sunt trimise către un schimb de criptomonede centralizat cu scopul de a fi retrase în bani gheață”.

Compania a postat o scrisoare către Twitter prin care îi cerea hoțului să „stabilească comunicarea”, în timp ce îi cerea simultan să dea înapoi bunurile furate în mod voluntar. Scrisoarea susținea că cele două părți ar trebui să găsească o soluție, implicând, de asemenea, că aplicarea legii ar urmări suspectul indiferent de locul în care trăiesc.

Poly Network spune că o investigație preliminară a descoperit că oricine este responsabil pentru furtul digital a exploatat o „vulnerabilitate între apelurile contractuale”. Potrivit BBC News, rețeaua a solicitat, de asemenea, diferite schimburi pentru a interzice depozitele de monede după ce jetoanele în valoare de milioane de dolari au fost mutate în diferite portofele de criptomonede.

S-a raportat că la scurt timp după ce a avut loc hack-ul, compania criptografică Tether a înghețat aproximativ 33 de milioane de dolari în jetoane USDT conectate la adresa de portofel a presupusului hacker.

 

Moneda furată a scăzut la aproximativ 267 milioane dolari în eter, 252 milioane dolari în monede Binance și în jur de 85 milioane dolari în monede USDC.

Aplicațiile DeFi atrag miliarde din fondurile investitorilor și au devenit ținte frecvente ale atacurilor. În acest an, spargerile privind DeFi au reprezentat peste 60% din totalul atacurilor cibernetice pe criptomonede, în creștere de la 20% în 2020, potrivit companiei de securitate cripto CipherTrace. La o valoare cumulată de 156 de milioane de dolari, suma netă din spargerile privind DeFi în primele cinci luni ale anului 2021 a depășit deja cei 129 de milioane de dolari furați din atacurile pe DeFi în tot anul 2020, potrivit CipherTrace.

Aproape 80 de miliarde de dolari sunt blocați în aplicațiile DeFi, fiind o țintă atractivă, potrivit DeFi Pulse.