Prima pagină » Diverse » Cel mai mic oraș din România | Toți locuitorii ar putea locui într-un bloc din București

Cel mai mic oraș din România | Toți locuitorii ar putea locui într-un bloc din București

Cel mai mic oraș din România | Toți locuitorii ar putea locui într-un bloc din București

Unul dintre cele mai frumoase orașe din țară are și cel mai mic număr de locuitori. De fapt, este atât de puțin populat încât toți cetățenii din Băile Tușnad s-ar putea muta într-un singur bloc din București!

Și mai e ceva care-l face particular: Tușnadul are și cea mai mare mofetă din lume!

Un bloc din București cât locuitorii Tușnadului

Băile Tușnad poate concura pentru titlul de cel mai frumos oraș al Transilvaniei și în mod cert s-ar califica într-o finală. Iar faptul că micuța stațiune are doar 1.617 locuitori îi conferă un farmec aparte, mai ales dacă te gândești că toți acești oameni ar încăpea într-un singur bloc din Capitală.

Calculul este chiar simplu de făcut. Dacă ne raportăm la un bloc cu 10 etaje din București, din cele aflate la stradă pe marile bulevarde (în zona Mihai Bravu, Calea Rahovei sau la Obor, de exemplu), și adăugăm 8 apartamente per nivel, avem 250 de locatari într-o scară, la o medie de trei persoane în apartament. Și cum astfel de blocuri au câte 6, 7 sau chiar 8 scări, vedem că ele ar putea găzdui cu lejeritate întreaga populație a stațiunii Băile Tușnad.

Pentru cine nu a ajuns încă aici, trebuie spus că Băile Tușnad este un oraș din județul Harghita, în Ținutul Secuiesc, estul regiunii Transilvania. Situat la o altitudine de 650 de metri în partea sudică a Depresiunii Ciuc, între Munții Harghita și Bodoc (pe valea Oltului), Băile Tușnad este un important oraș balnear din România, renumit pentru tratamentele adecvate și …cea mai mare mofetă din lume.

Mofeta de la Băile Tușnad, cea mai mare din lume

Locuitorii zonei sunt deja obișnuiți cu mofeta, care a fost descoperită pe malul drept al Oltului în anul 1895 de către canonicul Imets Fülöp Jákó, născut chiar în satul Tușnad. De aici și vechea denumire, căci mofeta a fost multă vreme cunoscută sub numele de groapa de sulf a lui Imets.

Ulterior, dr. Kovács Károly a construit o clădire modernă, adecvată pentru vizitarea și utilizarea mofetei.

Dar ce înseamnă/ este mofeta? Ei bine, prin mofetă se înțelege o pauză naturală a dioxidului de carbon, mai exact gazul uscat, ca efect secundar al activității vulcanice. Iar gazele din mofeta Băilor Tușnad conțin 85% dioxid de carbon!

Medicii recomandă băile cu dioxid de carbon pentru problemele cardiovasculare, dar ele sunt bune și pentru boli de piele, reumatism, boli venerice cronice și boli nervoase.

Ce poți vizita în Băile Tușnad

O altă minune a locului este Lacul Sfânta Ana, foarte aproape de Băile Tușnad. Vorbim, practic, despre una dintre cele mai importante atracții din zonă, singurul lac de crater din România. Lacul Sfânta Ana este situat în craterul vulcanului Ciomatu Mare, din Carpații Orientali, în Rezervația Naturală Mohoș. Istoria lacului, spun studiile palinologice, a început în urmă cu aproximativ 9.800-8.800 de ani, în stadiul de turbărie și lac de mică adâncime.

În apropiere de Băile Tușnad mai pot fi vizitate: Biserica Sfânta Ana, Piatra Șoimilor, dar și pădurile dacice din apropiere.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele