Cel mai rău loc pe care regretatul Anthony BOURDAIN l-a vizitat vreodată. Acolo lucrează și mulți români
Anthony Bourdain, regretatul chef care s-a stins din viață în 2018, a prezentat lumii bucătării diferite, oferindu-le telespectatorilor emisiunilor sale șansa să exploreze culturi pe care, în mod normal, nu le-ar fi cunoscut vreodată.
Poate și de aceea a fost numit „ultimul mare aventurier”.
Din Libia și până în România
Bourdain ne-a demonstrat tuturor că a păși în necunoscut poate fi mai satisfăcător decât confortul unei canapele, dacă ai parte de câteva călătorii fizice și filosofice, chiar dacă sunt doar virtuale.
Americanul ne-a deschis ochii către o lume plină de arome, râsete, totul asezonat cu un strop de pericol.
I-a plăcut să se îndrepte spre colțuri neexploatate ale lumii doar ca să le ofere fanilor săi perspective diferite asupra centrelor urbane familiare.
Stilul cerebral și sincer al lui Bourdain reprezintă culmea călătoriilor și a televiziunii culinare.
Din Libia și până-n România, el a transformat fiecare vizită într-o ocazie de a consolida natura autentică a locurilor străbătute.
Dar, căci există în orice poveste frumoasă și un dar, nu orice experiență pe care a avut-o a fost atât de plăcută. De neuitat, sigur, însă, în același timp, și de evitat.
Bourdain, despre cel mai rău loc vizitat vreodată
Vorbind într-un interviu pentru Forbes, acordat în 2016, lui Anthony Bourdain i s-a cerut să numească cea mai proastă experiență de călătorie de care a avut parte. Și pe loc și-a amintit, nici n-a stat mult pe gânduri.
Este vorba despre un loc în care lucrează mulți români. De asemenea, pentru conaționalii noștri reprezintă și o destinație turistică preferată.
Dar, ca să nu mai lungim misterul – pe Bourdain l-a scos din sărite o vizită făcută în Sicilia, în 2013, pe când filma un episod pentru emisiunea sa.
A fost un dezastru, și-a amintit el. Gazda lui i-a înscenat o ieșire la pescuit. Renumitul chef trebuia să prindă o sepie și o caracatiță, pe care să le gătească, însă totul s-a transformat într-un scenariu penibil, un truc ieftin la care a recurs ghidul său. Practic, înainte ca el să se scufunde, altcineva a aruncat în mare o caracatiță și o sepie moarte, cumpărate de la magazin.
Nimic nu era credibil, iar filmarea l-a umilit total pe Bourdain, care s-a plâns de ce i-au făcut italienii.
„Sunt pățit în Sicilia. Nu poți face o emisiune grozavă acolo. Este o locație fantastică, mâncarea este minunată, oamenii și orice loc arăți sunt grozavi, dar, din anumite motive, de două ori am filmat spectacole în Sicilia și totul a mers prost”, a povestit Anthony Bourdain.
„Renunț să mai filmez în Sicilia. Uite, soția mea este italiancă, iubesc Italia, iubesc Sicilia, dar cred că, dacă m-aș întoarce și aș da-o în bară din nou, m-ar distruge. Nu aș mai suporta. Așa că mă voi întoarce în Sicilia doar pentru plăcere” – Anthony Bourdain
„Un eșec oribil”
Despre episodul cu sepia și caracatița cumpărate din magazin, iată ce și-a amintit, potrivit Farout Magazine:
„A devenit un eșec oribil, amuzant. Dar nu a fost amuzant pentru mine, unde caracatițele alea moarte pluteau pe la capul meu. Sunt încă supărat pe asta.
Nu mă duc undeva căutând să fac un spectacol amuzant cu un pescar bine intenționat, dar complet nepregătit pentru televiziune; săracul, el doar încerca să facă lucrurile distractive!”.