GÂNDUL vă propune și astăzi un nou test de logică. Acesta este menit să vă pună la încercare capacitatea de concentrare și atenția la detalii.
Pentru testul de astăzi va trebui să identificați care dintre cele două femei din imaginea de mai sus este fericită, de fapt.
Răspunsul nu este unul ușor de găsit, dar, potrivit unor studii ale oamenilor de știință, emisferă stângă a creierului este cea mai activă în perioadele în care suntem fericiți.
Cercetările recente au arătat că, atunci când simpatizăm, ne angajăm în prietenie sau socializăm, creierul activează multe din aceleași rețele ca atunci când experimentăm dureri fizice sau de altă natură, spune dr. Richard Davidson, director al Laboratorului de Neuroștiințe la Universitatea din Wisconsin, și autor al unor cărți de specialitate.
Fericirea este în emisfera stângă sau, mai precis, în lobul frontal stâng. Așa că atunci când ne simțim mai calmi, optimiști, relaxați, plini de speranță, lobul frontal drept are o activitate mai scăzută, în contrast cu activitatea neuronală intensă în zona din stânga.
Și cum partea stângă a creierului este responsabilă pentru partea dreaptă a feței, putem concluziona că răspunsul la întrebarea de mai sus este varianta B.
IQ-ul, prescurtare de la coeficient de inteligență, măsoară capacitatea de raționament a unei persoane. Pe scurt, ar trebui să evalueze cât de bine poate cineva să folosească informațiile și logica pentru a răspunde la întrebări sau pentru a face predicții. Testele IQ încep să evalueze acest lucru prin măsurarea memoriei pe termen scurt și lung. De asemenea, măsoară cât de bine pot oamenii să rezolve puzzle-uri și să-și amintească informațiile pe care le-au auzit, dar și cât de repede de întâmplă acest lucru. Iată un test prin care îți poți verifica IQ-ul.
Testele IQ există de mai bine de un secol. Acestea au fost create inițial în Franța, pentru a ajuta la identificarea elevilor care aveau nevoie de ajutor suplimentar la școală.
Ulterior, guvernul SUA a folosit versiuni modificate ale acestor teste în timpul Primului Război Mondial. Liderii forțelor armate știau că dacă oameni necalificați vor intra în luptă acest lucru ar putea fi periculos. Așa că au folosit testele pentru a ajuta la găsirea candidaților calificați. Armata continuă să facă acest lucru chiar și în ziua de astăzi.
Testele IQ au multe scopuri diferite, notează Joel Schneider. Este psiholog la Universitatea de Stat din Illinois. Unele teste de IQ au fost concepute pentru a evalua copiii la anumite vârste. Unele sunt pentru adulți.