Cele 4 moduri în care poți steriliza borcanele. Cum trebuie să le pregătești, înainte de a depozita alimentele pentru toamnă și iarnă

Publicat: 12 09. 2024, 14:05
sursă foto: Envato

Există mai multe moduri prin care poți steriliza borcanele. Obiectele trebuie să fie pregătite, înainte de a depozita alimentele pentru toamnă și iarnă. Acestea trebuie să fie curățate perfect, pentru ca bacteriile să fie îndepărtate și să nu riști ca preparatele să se strice. Iată mai jos, în articol, câteva moduri care pot fi abordate.

A venit toamna – momentul oportun în care gospodinele pregătesc, rând pe rând, cele mai delicioase preparate. Zacusca de vinete și ardei kapia, gemul, dulceața, dar și murăturile sunt printre preparatele-vedetă care vor „trona” în cămară sau beci. Desigur, pentru prepararea și depozitatea corespunzătoare a acestor preparate, gospodinele trebuie să nu ignore câțiva pași extrem de importanți.

Mai înainte de toate, borcanele din sticlă trebuie să se afle într-o stare perfectă, fără fisuri. Este important ca recipientul în care se va depozita mâncarea să nu aibă imperfecțiuni, pentru a nu risca să intre aer sau să se formeze bacterii. Mai mult, un borcan deja ciobit ar putea să se spargă, în timpul procesului de sterilizare. Apoi, în condițiile în care borcanele din sticlă sunt etichetate, atunci acestea pot fi curățate în apă caldă. Se pun la înmuiat, apoi se va îndepărta, încet, eticheta cu un burete (de sârmă sau de bucătărie).

Vezi și Secretul pentru a avea VARZĂ murată crocantă peste iarnă. Planta pe care cele mai pricepute gospodine o pun în butoi toamna

Borcanele trebuie să fie sterilizate, înainte de utilizare / sursă foto: Envato

Vezi și Toamna scumpirilor. Cât a ajuns să coste un kilogram de ROȘII în piețele din București. Prețul castraveților s-a dublat

Cele 4 moduri în care poți steriliza borcanele

Există mai multe moduri prin care poți steriliza borcanele. Prima metodă este cea clasică – borcanele din sticlă se fiert într-un vas cu apă. În momentul în care apa a atins punctul de fierbere, borcanele trebuie să stea 5 minute. Apoi, se depozitează temporar pe un prosop, cu gura în jos.

Cea de-a doua metodă este sterilizarea în cuptor. Recipientele din sticlă se pun pe o tavă acoperită cu foaie de copt, iar cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 140 de grade Celsius. După ce sunt spălate borcanele, acestea se poziționează pe tavă și se lasă circa 20 de minute. Capacele borcanelor se spală extrem de bine cu apă și detergent, apoi se sterilizează în apă, într-o tigaie.

A treia metodă este sterilizarea borcanelor în mașina de spălat vase. Recipientele din sticlă se introduc în electrocasnic și se setează temperatura maximă de care dispune. Apoi, trebuie să setația mașina de spălat vase pentru un ciclu de spălare.

Cea de-a patra metodă reprezintă sterilizarea în cuptorul cu microunde. Pentru că spațiul este mic, se recomandă să se introducă doar borcane din sticlă mici, fără capace. Borcanele trebuie să fie curățate cu apă și detergent, apoi clătite foarte bine. Se introduc, apoi, în cuptorul cu micround și se setează cel mai puternic program, arată Libertatea.

Sursă foto: Envato