Prima pagină » Diverse » CHINA răspunde acuzațiilor făcute de serviciile de informații din SUA/ SUA este acuzată că încearcă să manipuleze

CHINA răspunde acuzațiilor făcute de serviciile de informații din SUA/ SUA este acuzată că încearcă să manipuleze

CHINA răspunde acuzațiilor făcute de serviciile de informații din SUA/  SUA este acuzată că încearcă să manipuleze
Purtatorul de cuvant al chinei. Sursă FOTO Twitte

China a respins concluzia serviciilor de informații americane potrivit căreia Beijingul a ascuns amploarea epidemiei de coronavirus și a acuzat SUA că a încercat să schimbe vina pentru propria manipulare a focarului.

Purtătorul de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Hua Chunying, a apărut joi și a spus că răspunsul Chinei este „deschis și transparent” cu privire la virusul identificat pentru prima dată în decembrie în centrul orașului chinez Wuhan. Acesta răspunde declarației comunității de informații din SUA, prin care s-a concluzionat într-un raport clasificat faptul că Beijingul a raportat atât cazurile totale, cât și decesele cauzate de boală, transmite Bloomberg.com

„Unii oficiali ai SUA doresc doar să schimbe vina”, a spus Hua la o informare periodică la Beijing. „De fapt, nu vrem să intrăm într-un argument cu ei, dar în fața unor asemenea calomnii morale repetate de către ei, mă simt obligat să iau ceva timp și să clarific din nou adevărul.”

Hua a pus sub semnul întrebării viteza de reacție a SUA cu privire la virus după ce a interzis sosirea din China pe 2 februarie. „Poate cineva să ne spună ce a făcut Statele Unite în ultimele două luni?” ea a spus.

Raportarea publică a Chinei cu privire la cazuri și decese este intenționat incompletă, a raportat miercuri Bloomberg, citând trei oficiali, care au solicitat să nu fie identificați, deoarece raportul este secret. Doi dintre oficiali au declarat că raportul concluzionează că numărul Chinei este fals. Raportul a fost primit de Casa Albă săptămâna trecută, a spus unul dintre oficiali.

De când China a dezvăluit pentru prima dată o nouă formă de pneumonie la 31 decembrie, țara a raportat public 82.000 de cazuri și 3.300 de decese, conform datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. Aceasta este comparat cu peste 189.000 de cazuri și peste 4.000 de decese în Statele Unite, care are cel mai mare focar raportat public din lume.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat miercuri că nu a primit un raport de informații spunând că Beijingul a ascuns focarul, dar că statisticile lor păreau scăzute.

Personalul de comunicații de la Casa Albă și de la ambasada Chinei din Washington nu au răspuns imediat la cererile de comentarii.

În timp ce China a impus în cele din urmă blocări și carantine în masă și a creat clinici  pentru a încetini răspândirea virusului, scepticismul față de numărul său a persistat. Guvernul chinez a revizuit în mod repetat metodologia sa pentru numărarea cazurilor și săptămâni întregi a exclus persoanele fără simptome. Numai marți a adăugat peste 1.500 de cazuri asimptomatice.

Stocurile de mii de urne în afara căminelor funerare din provincia Hubei au provocat îndoieli publice în raportările de la Beijing.

„Afirmația potrivit căreia Statele Unite au mai multe decese din cauza coronavirus decât China este falsă”, a declarat senatorul Ben Sasse, republican Nebraska, într-o declarație după ce Bloomberg News a publicat raportul său. „Fără a comenta informații clasificate, acest lucru este dureros de evident: Partidul Comunist Chinez a mințit, a mințit și va continua să mintă despre coronavirus pentru a proteja regimul.”

Parlamentarii republicani din Statele Unite au fost deosebit de duri cu privire la rolul Chinei în focar. Sublinierea responsabilității Beijingului pentru pandemie ar putea fi de ajutor politic pentru Trump, care a încercat să îndepărteze focarele din Statele Unite ale Americii  în realizarea testelor pe scară largă a virusului și mobilizarea unei producții mai mari de livrări, cum ar fi măști pentru față și ventilatoare de spital.

În observațiile sale,  joi, Hua și-a aruncat atenția la politicienii americani care continuă să atace China.

„Am dori să le oferim sprijin și să le ajutăm așa cum ne permite capacitatea noastră”, a spus Hua. „Cu toate acestea, aceste comentarii ale acestor politicieni americani sunt doar rușinoase și respingătoare din punct de vedere moral, iar aceste calomnii, frământări și jocuri de vină nu pot compensa timpul pierdut, ci vor costa doar mai mult timp pierdut și vieți.”

Secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, a cerut public Chinei și altor națiuni să fie transparente cu privire la focarele lor. El a acuzat în mod repetat China că a acoperit amploarea problemei și că a împărtășit lent informațiile, mai ales în săptămânile de la apariția virusului și a blocat oferte de ajutor ale experților americani.

„Acest set de date contează”, a spus el la o conferință de presă de la Washington, marți. Dezvoltarea terapiilor medicale și a măsurilor de sănătate publică pentru combaterea virusului „astfel încât să putem salva vieți depinde de capacitatea de a avea încredere și informații despre ceea ce a transpus de fapt”, a spus Pompeo.