Cine a fost Marco Polo, unul dintre primii exploratori ai lumii
Unul dintre numele italiene cu rezonanță istorică, Marco Polo este o persoană cu un portret destul de controversat, pe baza relatărilor despre acesta, dar și în urma dramatizării vieții sale în cadrul unui serial difuzat pe streaming online, precum și în alte producții de cinema. Comerciant din Veneția, Marco Polo a trăit între anii 1254 și 1324. A devenit cunoscut în urma relatările sale despre o călătorie în China medievală, începută în anul 1271, când avea doar 17 ani.
Plecând din Republica Veneția, Marco Polo a traversat podișul Anatoliei și Armenia, apoi Kurdistanul, coborând în valea râului Tigru. Prin Mosul și Bagdad, a ajuns la Basra. Călătoria a continuat prin Iran, până la Ormuz, în Golful Persic. Tânărul explorator a ajuns apoi la poalele Pamirului, coborând spre oaza Kashgar. Traseul cuprinde de asemenea nord-vestul Tibetului și portul Ganzu.
În Kai-Ping Fu, între anii 1275 și 1290, Marco Polo a devenit funcționar și ambasador pentru conducătorul mongol Kubilai Han, nepotul al lui Genghis Han și întemeietorul dinastiei Yuan. Conform revistei Historia, împreună cu tatăl și unchiul său, care l-au însoțit încă de la plecarea din Veneția, exploratorul s-a întors apoi în Veneția, străbătând drumul pe ruta maritimă care ocolea Asia pe la sud, cu popasuri în insula Sumatra (cinci luni), insulele Nicobar și Andaman, Ceylon și țărmurile sudice ale Iranului.
De la comerciant și călător, la scriitor / istoric
În Veneția, Marco Polo a ajuns însă la închisoare, fără a rămâne în istorie motivul clar al acestui fapt. Se presupune că ar fi fost arestat în urmaa participării la bătălia navală din 7 septembrie 1298, când flota genoveză a zdrobit-o pe cea venețiană. El și-a notat întâmplările din cursul călătoriei asiatice cu ajutorul colegului său de celulă, Rusticello din Pisa.
Manuscrisul original al „Il milione” (Descrierii lumii, Cartea Minunilor sau Diversitatea Lumii) este scris în franceză veche și s-a păstrat la Biblioteca Națională din Paris, fiind publicat abia în anul 1824. Lucrarea din Evul Mediu este prima care dezvăluie Occidentului european lumea fabuloasă a Chinei și a Asiei într-o perioadă istorică mai puțin cunoscută. La momentul actual, se cunosc circa 80 de variante ale lucrării lui Marco Polo, unele cu detalii destul de diferite. Documentul original includea povești, legende și anecdote care se pare că i-ar fi aparținut lui Rusticello din Pisa, un om cult, cu numeroase informații de oferit celorlalți.
Marco Polo a trăit până la vârsta de 70 de ani, fiind eliberat din închisoare în anul 1299, când a aflat că relatările sale din călătoria în Asia erau deja răspândite și apreciate. Totuși, nu au întârziat să apară îndoieli despre adevărul din lucrarea lui Marco Polo.
S-a evidențiat chiar ipoteza conform căreia Marco Polo ar fi mers doar până în Constantinopol, unde familia sa avea relații de afaceri, în domeniul comerțului. Ideea conform căreia călătoria nu ar fi inclus de fapt China se bazează pe lipsa unor elemente definitorii pentru această civilizație de la momentul respectiv precum Marele Zid sau tiparul. În plus, lipsesc denumiri chineze și mongole în relatările sale, în ciuda aparentei legături puternice cu primul împărat al dinastiei mongole Yuan.
Marco Polo, personaj în lumea divertismentului
A fost așadar Marco Polo un călător cu o viață epică sau doar s-a priceput foarte tare să povestească pe baza unei imaginații complexe și a unor cunoștințe vaste despre geografie și politică? Cert este că rezonanța numelui său este subiect puternic în lumea divertismentului, unde există chiar și un joc de cazino online intitulat Marco Polo. Slotul face parte din colecția de jocuri ca la aparate Novomatic, companie pionier a industriei de gambling.
Emblematic rămâne însă serialul TV dramatic american despre viața lui Marco Polo la curtea lui Kublai, han al Imperiului Mongol. Primul episod a avut premiera pe Netflix la data de 12 decembrie 2014. Serialul scris și creat de John Fusco, cu Lorenzo Richelmy în rolul principal, are două sezoane, fără a mai fi continuat din cauza costurilor mari de producție.
Sursa foto: historyskills.com