Alexandru Rafila a anunțat prima condiție ce necesită a fi îndeplinită pentru ca vaccinul Covid să fie transportat în condiții optime
De la producere până la administrare nu pot trece mai mult de 17 zile, a reamintit Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.
Alexandru Rafila face apel la Ministrul Sănătății să precizeze termenele când va fi efectuată vaccinarea, nu doar autorizarea acestuia, fiind un drum care trebuie urmat și o logistică care trebuie făcută.
„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienţii cu comorbidităţi – este un drum care trebuie urmat şi o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aş vrea să îl rog pe domnul Tătaru să anunţe aceste termene – nu ştiu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a spus Rafila.
Potrivit lui Rafila, medicii de familie nu sunt cei mai potriviti să vaccineze populația, din cauza termenului de valabilitate scurt, de 17 zile și a condițiilor de depozitare a vaccinului. O altă problema ridicată este cea a seringilor, fiind necesară o logistică extrem de bine organizată.
„Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradiţional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ţinut la minus 80 de grade şi în ambalajul cu gheaţă carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare. Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puţin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză şi asta necesită o logistică extrem de mare”, a adăugat Rafila.
In Statele Unite s-a discutat şi că autorităţile de acolo au recunoscut că din punct de vedere al organizării este cea mai mare provocare de după Al Doilea Război Mondial, iar costurile în SUA sunt estimate la cel puţin 10 miliarde de dolari.
„Aşa că dl ministru ar trebui să cartografieze populaţia care trebuie să fie vaccinată imediat şi să stabilească zonele de organizare a centrelor de vaccinare, circuitul logistic şi mai ales personalul care va organiza acest lucru, pentru că fără personal, toate aceste lucruri n-au niciun fel de sens”, a mai spus Rafila.
În Statele Unite, problema distribuirii vaccinului împotriva SARS-CoV-2 a fost preluată de militari. Acţiunea a fost denumită „Operation Warp Speed”, iar pe 2 iulie, la comanda acesteia a fost numit un general cu patru stele, Gustave F. Perna.
Centrele de operațiuni sunt comparate in SUA cu cele înființate pentru uragane. Personalul militar federal nu va fi implicat în atingerea vaccinului sau administrarea acestuia la americani. S-a adăugat că, dacă guvernatorii de stat vor ca propriul personal al Gărzii Naționale să fie implicat ca parte a unui efort administrat de stat, vor face acest lucru la discreția lor.
Generalul Perna a declarat miercuri că, după aprobare, vaccinul împotriva SARS-CoV-2 va deveni o „marfă fierbinte”, care necesită condiţii speciale de transport. Conform planurilor militarilor, vaccinul va fi distribuit rapid în toată ţara.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți că primele doze din vaccinul anti-Covid vor ajunge în România la sfârșitul lunii decembrie, iar din ianuarie ar urma să înceapă vaccinarea personalului medical.
„Avem o primă tranșă care ar trebui să vină la sfârșitul lui decembrie și să începem în ianuarie. Intenția noastră este – și în planificarea pe care o avem – ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, a declarat ministrul Sănătății, la videoconferința Profit Health Forum.
Companiile farmaceutice și oficialii din domeniul sănătății se vor confrunta cu un set complet nou de obstacole în efortul lor de a efectua fotografiile pe scară largă în jurul lume. Pregătirile pentru vaccinarea celor 7,8 miliarde de oameni ai planetei sunt deja în curs.
Într-un interviu cu Contagion, Lorne Clancey, director senior pentru soluții de monitorizare a temperaturii și a mediului la CenTrak, a discutat despre un criteriu interesant din strategiile de vaccinare COVID-19: temperaturile de depozitare necesare pentru candidații principali.
Este posibil ca miliarde de oameni să fie nevoiți să aștepte un vaccin COVID-19 din cauza lipsei de instalații de depozitare frigorifice eficiente
Majoritatea vaccinurilor trebuie depozitate, transportate și administrate la temperaturi constante și reci, de obicei între 2 și 8 grade Celsius.
Însă o serie de vaccinuri care se apropie de sfârșitul studiilor clinice necesită temperaturi mult mai scăzute, deoarece acestea sunt vaccinuri ARN – un tip de vaccin care transportă instrucțiuni către celule pentru a construi proteine, potrivit Business Inside
Finanțarea
Covax – condus de Gavi, Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei și Organizația Mondială a Sănătății – își propune să se asigure că vaccinurile sunt distribuite în mod echitabil în întreaga lume. Tările vor trebui să finanțeze rețelele de distribuție.
Preocupările legate de securitate
Pe fondul așteptărilor privind cererea uriașă și oferta limitată, există îngrijorarea că vaccinurile ar putea fi deviate ilegal. Potrivit Unicef, sunt luate în considerare noi ambalaje și tehnologii, inclusiv coduri de bare pentru urmărirea dozelor în tranzit. Organizațiile criminale din SUA au încercat deja să facă contrabandă cu produse Covid frauduloase, etichetate greșit și neautorizate, inclusiv echipamente de protecție personală și truse de testare. Miza ar fi și mai mare cu vaccinurile.
Țările pot accesa un vaccin producându-l singuri sau cumpărându-l din străinătate. SUA își propune să producă 300 de milioane de doze până la sfârșitul anului viitor prin intermediul operației Warp Speed, în timp ce Marea Britanie își instalează propria producție prin intermediul noului centru de fabricație și inovare a vaccinurilor, care va putea produce suficiente doze pentru întreaga țară în șase luni.