Cîţu a anunțat unde se va construi primul spital regional / „Guvernul nu va opta pentru cota progresivă de taxare”
Primul spital regional construit va fi cel din Iași, a spus luni, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, ministrul desemnat al Finanțelor, Florin Cîțu. Ministrul a vorbit și despre alte investiții și a spus că Guvernul nu va opta pentru cota progresivă de taxare.
Primul spital regional la care vor începe lucrările de construcție este cel de la Iaşi, a declarat luni, în Parlament, Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor. El a spus că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) şi alte bănci de investiţii vor furniza fondurile necesare pentru aceste construcții.
„Toate spitalele regionale sunt pe ultima sută de metri. Primul spital regional care va începe va fi cel de la Iaşi. Ceea ce încercăm să facem cu investitorii instituţionali este să reducem presiunea pe buget ca să creăm diferenţa de finanţare până vin fondurile europene”, a spus Cîţu.
Ministrul a mai declarat că fondurile alocate de stat din 2006 până în prezent în domeniile sănătății și educației au însumat 170 de miliarde de lei. Cu toate acestea, rezultatele nu se văd. Prin urmare, atenția ar trebui să se mute spre sectorul privat.
„S-au cheltuit pe sănătate şi educaţie 170 de miliarde de lei din 2006 şi până în prezent. Nu se văd aceşti bani. Să le facem cu adevărat priorităţi. Dacă vrem să cheltuim bani pe educaţie şi sănătate avem nevoie de un sector privat puternic. Şi pentru autostrăzi, la fel”, a mai declarat ministrul desemnat al Finanţelor în cadrul audierilor din Parlament.
Acesta a mai declarat că la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) derulează contracte ce durează chiar și ani de zile. Potrivit acestuia, caietul de sarcini pentru informatizarea ANAF ce trebuie trimis CSAT este pregătit.
„Site-ul ANAF pe care l-am preluat a fost cel mai urât site. Nu pot să-l schimb pentru că e făcut din fonduri europene şi trebuie să aştept să treacă perioada de 4 ani. Vom avea un site nou”, a spus Cîţu.
Oficiul Jocurilor de Noroc, trecut în noiembrie în administrarea Ministerului de Finanțe, este în organizare
Potrivit ministrului, economia creşte în continuare peste potenţial. Acesta a mai spus totodată că Guvernul nu va opta pentru cota progresivă de taxare.
„Economia este peste potenţial. Ce facem cu Banca Naţională este să cuplăm politica fiscală cu politica monetară. Mergem spre ţintirea unui echilibru şi apoi surplus bugetar. Scoatem presiunea din economie. Vedem economia peste potenţial, dacă economia ar fi fost într-o criză economică, altfel ar fi stat situaţia. Dar economia creşte peste potenţial. Poţi să reduci deficitul şi prin taxe dar nu mergem în direcţia asta. Ca să scoţi stimulul fiscal din economie trebuie să reduci deficitul bugetar şi asta am făcut. Poate nu va fi de ajuns şi poate ne vom uita şi pe partea de venituri. Nu vom merge spre cota progresivă”, a precizat Florin Cîţu.
El a menționat că se vor face controale peste tot unde au fost probleme cu cheltuielile din banii de la buget.
„Aţi văzut că am zis de Fondul Suveran de Investiţii şi DNA a intrat pe fir”, a mai spus Cîţu.
Ministrul desemnat Florin Cîţu a primit, luni, aviz negativ din partea Comisiei economice şi de buget-finanţe din Parlament. Audierea în Comisie a fost marcată de scandal și hohote de râs, la fel ca în urmă cu patru luni.