COASTA DE AZUR a României: Stațiunea construită de la zero pentru elitele țării

COASTA DE AZUR a României: Stațiunea construită de la zero pentru elitele țării
Stațiunea Neptun / Foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 13/04/2024, 17:32

Aflată în municipiul Mangalia din județul Constanța, stațiunea Neptun-Olimp a intrat în circuitul turistic în 1972.

Intrată în circuitul turistic din anul 1972, stațiunea Neptun-Olimp era frecventată mai ales pentru curele heliomarine și tratamentele medicale specializate, atrăgând atrăgând un număr foarte mare de turiști, inclusiv din străinătate, cu facilitățile pe care le oferea. Înainte de 1989 era considerată o stațiune de lux, exclusivistă și era rezervată elitei politice și intelectuale. Astăzi, Neptun-Olimp nu mai este la fel de căutată, însă este o stațiune turistică de interes național, fiind preferată de familii pentru concediile pe litoral.

În timpul regimului comunist, litoralul românesc a fost inclus într-o strategie de dezvoltare, iar Neptun-Olimp, stațiune foarte populară pentru români, are o istorie bogată care se întinde pe mai multe decenii.

Stațiunile de la malul mării erau destinații privilegiate pentru nomenclatura partidului comunist și familiile acestora. Neptun-Olimp a fost construită de la zero în anii ’70, conform doctrinei politice a acelor vremuri, fiind proiectată în stilul arhitectural distinctiv al epocii comuniste.

Clădirile impunătoare, vilele și hotelurile de lux erau proiectate pentru a deservi elitelor politice ale regimului, iar stațiunea era considerată un simbol propagandistic al prosperității regimului lui Ceaușescu, care, în ciuda problemelor economice în care se afla țara, dorea să creeze o imagine de succes pe plan internațional.

Facilitățile moderne, precum plajele amenajate, sălile de spectacole și restaurantele elegante, erau rezervate folosirii exclusive de către nomenclatura comunistă și oaspeții străini, iar accesul cetățenilor de rând era, de obicei, restricționat.

După căderea regimului comunist în decembrie 1989, stațiunea Neptun-Olimp a trecut prin schimbări majore. Proprietățile au fost retrocedate sau privatizate, iar stațiunea și-a deschis ușile publicului larg.

Neptun-Olimp, celebră pentru tratamentele balneare

Neptun-Olimp este o stațiune terapeutică deschisă pe tot parcursul anului, datorită caracterului său deosebit dat de climatul marin învigorător și curenții maritimi.

Unul dintre principalele sale atuuri terapeutice este reprezentat de apele sale bogate în minerale cu proprietăți curative foarte benefice sănătății.

Apa mării din Neptun-Olimp are în compoziție clor, sodiu, magneziu, sulf și este hipertonică, cu o mineralizare de 15,5 g/l. Aceste caracteristici permit folosirea lor într-o gamă de tratamente benefice pentru o varietate de afecțiuni.

Pe lângă asta, stațiunea dispune de izvoare sulfuroase cu apă minerală, cu proprietăți terapeutice bine cunoscute încă din vremuri istorice. Astfel de izvoare, mai puțin bogate în clor, oferă tratamente cu apă hipotermală, fiind adesea utilizate în diverse proceduri balneare.

Un alt element deosebit este nămolul sapropelic, recoltat din Lacul Techirghiol. Acest nămol are proprietăți curative și este utilizat în diverse proceduri cosmetice și vindecare. Aerosolii salini și expunerea la radiațiile solare sunt și ele benefice pentru sănătatea organismului, iar centrele de tratament din Neptun-Olimp sunt dotate cu echipament modern, special conceput pentru a oferi proceduri balneare.

De la băile cu apă de mare în căzi sau bazin la împachetările cu nămol și inhalațiile cu aerosoli, astfel de tratamente sunt foarte benefice pentru persoanele care au nevoie de refacere și relaxare.

Indicațiile terapeutice ale stațiunii acoperă o gamă largă de afecțiuni, de la afecțiuni respiratorii și reumatismale până la afecțiuni dermatologice și neurologice.

Facilitățile terapeutice oferite de Neptun-Olimp

Stațiunea Neptun-Olimp este un loc terapeutic pe tot parcursul anului, datorită influenței sale deosebite dată de curenții maritimi și de climatul marin reconfortant.

Unul dintre principalele sale atuuri terapeutice este reprezentat de apele sale bogate în minerale prețioase.

Apa mării din Neptun-Olimp are în compoziție clor, sodiu, magneziu, sulf și este hipertonică, cu o mineralizare de 15,5 g/l. Aceste proprietăți oferă tratamente benefice pentru o gamă variată de afecțiuni.

În plus, stațiunea dispune de izvoare sulfuroase cu apă minerală, cu proprietăți terapeutice remarcabile. Aceste izvoare, mai puțin bogate în clor, oferă tratamente cu apă hipotermală, fiind adesea utilizate în diverse proceduri balneare.

Un alt element deosebit este nămolul sapropelic, adus din Lacul Techirghiol. Acest nămol este cunoscut pentru proprietățile sale curative și este utilizat în diverse proceduri de înfrumusețare și vindecare. Aerosolii salini și expunerea la radiațiile solare sunt și ele benefice pentru organism.

În plus, centrele de tratament din Neptun-Olimp sunt echipate cu instalații moderne, special concepute pentru a oferi proceduri balneare.

De la băile cu apă de mare în căzi sau bazin la împachetările cu nămol și inhalațiile cu aerosoli, toate aceste tratamente sunt ideale pentru persoanele care caută refacere și relaxare.

Proprietățile curative ale stațiunii oferă tratamente care acoperă o gamă largă de probleme, de la afecțiuni respiratorii și reumatism până la afecțiuni dermatologice și chiar și neurologice.

Cum se ajunge la Neptun-Olimp

Neptun și Olimp este cunoscută ca fiind printre cele mai exclusiviste și elegante stațiuni de pe litoralul românesc, la o distanță de doar 6 km nord de Mangalia și la aproximativ 38 km de Constanța, încadrată între Marea Neagră și pădurea de mesteceni Comorova.

Pentru a ajunge acolo, turiștii pot călători cu mașina personală, Din apropierea Mangaliei, pe DN39 (E 87), se întoarce la stânga pe drumul de acces al stațiunii. Această rută este preferată de cei mai mulți șoferi, fiind rapidă și ușoară.

O altă variantă este o călătorie cu trenul. Stațiunea Neptun-Olimp se află pe linia ferată care leagă Constanța de Mangalia și dispune de o gară denumită Halta Neptun. Accesul este posibil în ambele direcții de mers, iar distanța până la Mangalia este de doar 7 km, în timp ce până la Constanța sunt doar 36 km.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Vedeta care a apelat la MAME-SUROGAT pentru a avea copii! De ce a ales să...
Vremea 30 iulie - 26 august 2024. ANM a actualizat prognoza meteo pentru ultima lună a verii
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Câți bani va primi David Popovici de la statul român pentru medalia de aur câștigată...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
UDREA trebuie eliberată! Anunț istoric pentru fostul ministru: Zero probe
Cea mai fină ciocolată de casă. Rețeta de care nu te poți sătura
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Reacția halucinantă a tătalui șoferului care a povocat accidentul mortal de pe Șoseaua Gării Cățelu:...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Patrimoniul UNESCO se îmbogățește cu Ansamblul Calea Eroilor din Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman/Dacia