Colțul uitat de RAI din România. A devenit „cămin” inclusiv pentru o herghelie de cai sălbatici și o cireadă unică de vaci
Într-un sat din județul Arad, din 600 de locuitori, acum au mai rămas doar trei familii.
Acolo, turiștii de pretutindeni pot admira o herghelie de cai sălbatici, dar și cireadă de vaci dintr-o specie aproape dispărută.
În pădurea din satul Labașinț, situat la hotarul județelor Timiș cu Arad, și-au găsit cămin o herghelie de cai sălbatici și o cireadă de vaci Sura de stepă, alături de alte animale domestice, dar și sălbatice.
Un italian îndrăgostit de turism și de natură a cumpărat întregul sat pustiu cu gândul că îl va repopula și îl va transforma într-un adevărat paradis imobiliar.
Vacile Sura de stepă, „eroinele conservării”
„Caii sălbatici au un rol vital în menținerea echilibrului natural. Acești cai se hrănesc selectiv cu vegetația, contribuind astfel la controlul creșterii plantelor și la păstrarea diversității speciilor vegetale.
În această poveste extraordinară, vacile Sura de stepă sunt eroinele conservării. Această rasă pe cale de dispariție s-a adaptat perfect la mediul de aici, contribuind la menținerea structurii terenului și la conservarea genelor unice. Chiar dacă acum sunt pe cale de dispariție, în urmă cu sute de ani, era rasa cea mai răspândită în țara noastră.
Apar în scrierile lui Dimitrie Cantemir și în tablourile lui Grigorescu. Caii sălbăticiți și vacile Sura de stepă trăiesc în armonie și contribuie la regenerarea zilnică diferitelor specii de plante din acest colț de rai”, se arată pe pagina de Facebook Labasint Forest.
Satul Labașinț dispune de 34.000 de hectare de pădure de stejar și fag, unde sunt zeci de izvoare, scrie antena3.ro.
Un alt satul din România a fost desemnat cea mai atractivă destinație rurală din lume
Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) anunţă, luni, că Răşinari, unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume, şi-a primit oficial titlul de ”Best Tourism Village”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Arabia Saudită.
Oferta turistică a zonei a fost prezentată la eveniment în cadrul unui stand.
Sursa foto: capturi Facebook / Labasint Forest