Nutriționiștii de la Centrul pentru Sănătate Publică de la Universitatea din Viena au descoperit că persoanele din Marea Britanie care adăugau sare la majoritatea meselor lor aveau cu 41% mai multe șanse de a dezvolta cancer la stomac decât cele care foloseau acest produs cu moderație, scrie dailymail.co.uk.
„Cercetarea noastră arată legătura dintre frecvența adaosului de sare și cancerul de stomac și în țările occidentale”, a declarat autorul principal Selma Kronsteiner-Gicevic, nutriționist la Universitatea din Viena.
FDA recomandă să nu consumați mai mult de 2.300 mg de sodiu zilnic. Asta înseamnă aproximativ o linguriță de sare de masă. Dar pentru că multe produse alimentare conțin mai multă sare decât își dau seama oamenii și pentru că le place să adauge sare pe deasupra, americanul mediu consumă aproximativ 3.400 mg zilnic, potrivit agenției.
Cercetătorii de la Universitatea din Viena au examinat o bază de date de 471.144 de adulți din Marea Britanie, numită UK Biobank.
Aceștia au descoperit că, pe o perioadă de 11 ani, cei care consumau multă sare aveau cu 41% mai multe șanse de a dezvolta cancer la stomac decât persoanele care adăugau rar sare la mesele lor.
Această constatare a rămas valabilă chiar și atunci când cercetătorii au eliminat alte variabile, precum vârsta, statutul socio-economic și alte alegeri legate de stilul de viață, cum ar fi consumul de alcool și tutun.
„Prin studiul nostru, dorim să sensibilizăm publicul cu privire la efectele negative ale unui consum extrem de ridicat de sare și să oferim o bază pentru măsuri de prevenire a cancerului de stomac”, a declarat profesorul Kühn.