Prima pagină » Diverse » Consultantul politic Anton Pisaroglu, reacție la poziția Austriei față de accederea României în Schengen

Consultantul politic Anton Pisaroglu, reacție la poziția Austriei față de accederea României în Schengen

Consultantul politic Anton Pisaroglu, reacție la poziția Austriei față de accederea României în Schengen

Expert în securitate europeană, africană și asiatică, consultantul politic Anton Pisaroglu sancționează într-un material publicat de Politico poziția Austriei vizavi de accederea României în Spațiul Schengen. Pisaroglu are în vedere și pozițiile adoptate de Olanda și Suedia.

Cu toate că Parlamentul European și Comisia Europeană și-au dat acordul pentru ca România, Croația și Bulgaria să fie primite în Spațiul Schengen, Anton Pisaroglu remarcă faptul că Suedia, Austria și Olanda au o atitudine care arată, încă o dată, că există o breșă în unitatea politică a Europei.

Extinderea Schengen, beneficii la nivelul economiei UE

Anton Pisaroglu insistă că România și-a respectat de ani buni cerințele privind aderarea la Schengen, având implementate tehnologii performante de securitate a frontierelor. Costurile au fost suportate de țara noastră, care astfel și-a demonstrat susținerea puternică față de unitatea NATO și a UE. Cu toate acestea, după cum arată Pisaroglu, unele țări europene par a nu ține cont nici măcar de sprijinul puternic pe care România l-a dat Ucrainei, fiind un partener de nădejde pentru NATO în lupta împotriva războiului hibrid al Rusiei.

Prin intrarea în Spațiul Schengen, economia României ar căpăta noi oportunități de dezvoltare și astfel ar deveni mai atractivă pentru corporațiile străine, în special cele care aleg să părăsească Rusia. Printre beneficii, subliniază Pisaroglu, s-ar regăsi și creșterea numărului de locuri de muncă și o mai mare deschidere a pieței unice europene, totul într-o perioadă de criză economică profundă.

Anton Pisaroglu amintește în Politico despre vizita premierului olandez Mark Rutte la București, cel care și-a exprimat îndoiala cu privire la acordarea unui vot pozitiv pentru accederea României în Schengen, din cauza problemelor legate de securitate și justiție. Însă, arată Pisaroglu, tocmai în Olanda există probleme cu crima organizată, fenomen în creștere, totul culminând cu asasinarea jurnalistului de investigație Peter de Vries în plină zi, la Amsterdam.

Văzând cum România și Bulgaria s-au grăbit să ratifice aderarea Suediei la NATO la începutul acestui an, fără a impune condiții politice pentru Stockholm cu privire la aderarea lor la Schengen, este de înțeles că atât Bucureștiul cât și Sofia vor rămâne parteneri de încredere pentru Occident, indiferent de modul în care se va adopta decizia cu privire la Schengen în Consiliul UE (…)

Neadmiterea acestor țări pe baza unor scuze superficiale, în ciuda loialității și încrederii pe care le-au demonstrat în chestiunea invaziei Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, nu ar fi doar un grav atac la adresa unității UE ci și o greșeală strategică care ar putea amplifica euroscepticismul deja inflamat în sensibilul Est al Europei în cel mai rău moment geopolitic posibil”, punctează analistul politic Anton Pisaroglu în Politico.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele