Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat marți, la Digi 24, că în țara noastră există un număr mult mai mare de infectați cu noul coronavirus, dar nu toți prezintă simptome și nefiind testați nu intră în statistici.
Întrebat despre numărul real de infectați ai României, dr. Alexandru Rafila a explicat: „Păi, probabil de cel puțin trei ori mai multe decât numărul de cazuri care au fost diagnosticate. Probabil câteva mii de persoane”.
„Vârful epidemiei va fi cam la o săptămână după finalul sărbătorilor de Paște. O să vedeți, într-un fel sau altul, o să se adune familiile. Atunci o să nimerească din cele câteva mii de persoane asimptomatice sau cu simptome minore de care vorbeam și o să transmită membrilor de familie sau persoanelor apropiate boala, așa că s-ar putea să avem un număr mai mare de cazuri în jur de 1 mai”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi 24.
„Eu sper să nu vină în țară un număr așa de mare. Dacă o să vină, să fie foarte disciplinate, să stea la domiciliu, izolate dacă se poate și de restul familiei, dar oamenii sunt de toate felurile. Unii consideră chiar un soi de bravadă faptul că sfidează măsurile autorităților, se adună în grupuri mari, fac petreceri. Deci, ce pot să spui despre un astfel de comportament?”, a explicat președintele SRM.
„S-a vorbit de două vârfuri, în sensul că după ce se va produce numărul acesta de îmbolnăviri, probabil în această primăvară – în mod normal, vara va scădea – și, în toamnă, sigură că ne așteptăm la o nouă creștere. E ca la gripă. Vedeți, gripa afectează sezonier populația. Diferența între gripă și noul coronavirus este că față de virusul gripal avem o anumită stare de imunitate, iar față de noul coronavirus nu avem niciun fel de imunitate fiindcă nu l-am mai întâlnit niciodată”, a spus dr. Rafila.
Până miercuri, 1 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.460 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 252 au fost declarate vindecate și externate (84 la București, 56 la Timiș, 26 la Iași, 21 la Caraș-Severin, 12 la Constanța, 20 la Prahova, 8 la Dolj, 5 la Brașov, 8 la Cluj, 5 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).
Totodată, până acum, 85 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Oradea, Ialomița, Bihor și Mureș, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 215 noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 57 de pacienți, dintre care 34 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.218 depersoane. Alte 119.218 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 26.609 de teste.