CORONAVIRUS. Hexagon – trei elemente esenţiale pentru începerea ridicării măsurilor restrictive. Vor fi distribuite gratuit măști din pânză în farmacii

CORONAVIRUS. Hexagon - trei elemente esenţiale pentru începerea ridicării măsurilor restrictive. Vor fi distribuite gratuit măști din pânză în farmacii
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat distribuirea gratuită în farmaciile din capitală a 500.000 de măşti din pânză lavabile spre sfârşitul lunii aprilie
Publicat: 20/04/2020, 07:12

Duminică, 20 aprilie 2020, premierul Franţei, Edouard Philippe, a anunţat principiile unei ieşiri lente din izolare începând cu 11 mai a.c., demers bazat pe testarea masivă a populaţiei şi pe izolarea bolnavilor.

Potrivit precizărilor șefului Executivului, citate de AFP, francezii nu vor reveni „imediat şi, probabil, nu foarte curând la viaţa de dinaintea” crizei COVID-19, declarații făcut de de acesta în cadrul unei conferinţe de presă la care a fost prezent şi ministrul sănătăţii, Olivier Véran.

În urma solicitării venite de la preşedintele Emmanuel Macron, de a prezenta un plan de ieşire din carantină până la sfârşitul lunii în curs, Philippe a creionat liniile directoare ale acestuia, fără însă a intra în detalii, în condiţiile în care neîncrederea populaţiei este în creştere iar criticile din partea opoziţiei se înmulţesc.

Conform spuselor prim-ministrului francez, se au în vedere „trei elemente esenţiale” pentru începerea ridicării măsurilor restrictive.

În primă instanță s-a vorbit de continuarea respectării „gesturilor de barieră”, cum sunt distanţarea socială, abordare însoţită de generalizarea purtării măştilor în public. Purtarea măştilor va deveni probabil obligatorie în mijloacele de transport în comun.

În acest context, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat distribuirea gratuită în farmaciile din capitală a 500.000 de măşti din pânză lavabile spre sfârşitul lunii aprilie şi a peste 2 milioane în luna mai.

Un al doilea element vizează necesitatea realizării rapide de testări numeroase, a mai precizat șeful Executivului francez. Obiectivul guvernului este de a putea efectua 500.000 de teste săptămânal până la ridicarea carantinei.

Asta în cazul în care cetățenii francezi au simptome sau dacă au fost în contact apropiat cu o persoană despre care se ştie că este bolnavă, potrivit precizărilor ministrul sănătăţii. În cazul unui rezultat pozitiv, pacienţii vor trebui izolaţi fie acasă, fie într-un loc special, ca de exemplu în hoteluri.

În contextul scenariilor de după 11 mai, Philippe s-a exprimat cu prudenţă. El a afirmat, spre exemplu, că sunt în studiu mai multe ipoteze pentru redeschiderea şcolilor. S-a vorbit fie de abordarea diferenţiată, în funcţie de cât de afectate sunt anumite teritorii de epidemie, fie cu participarea unei jumătăţi din elevii claselor.

Astfel, aceştia s-ar putea deplasa la şcoală două săptămâni pe lună, alternativ, fie utilizarea localurilor în mod diferit, prin folosirea unor spaţii mai largi decât clasele unde au loc cursurile în mod obişnuit.

În al treilea rând, premierul francez a făcut apel la continuarea muncii de acasă, în măsura posibilităților.

În ceea ce privește comerțul, cozile trebuie organizate cu respectarea distanţei minime de un metru şi cu punerea la dispoziţie de geluri dezinfectante hidroalcoolice.

Începând de luni, 20 aprilie 2020, va fi permis membrilor de familie să îşi poată vizita rudele din căminele de bătrâni, în „condiţii extrem de limitate” şi în „unităţile în care sunt găzduite persoane cu dizabilităţi”, conform anunțului ministrului sănătății.

Nu în ultimul rând, Edouard Philippe a mai declarat că, pentru moment, populaţia este departe de a se fi imunizat, că nu a fost identificat un tratament şi că nu se aşteaptă crearea unui vaccin mai devreme de jumătatea anului viitor.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows