Prima pagină » Diverse » CORONAVIRUS. Termenele noi de judecată, amânate după 31 martie. Ce măsuri propune CSM instanțelor și parchetelor din toată țara

CORONAVIRUS. Termenele noi de judecată, amânate după 31 martie. Ce măsuri propune CSM instanțelor și parchetelor din toată țara

CORONAVIRUS. Termenele noi de judecată, amânate după 31 martie. Ce măsuri propune CSM instanțelor și parchetelor din toată țara
Sediul Consiliul Superior al Magistraturii

Secțiile pentru judecători și pentru procurori ale Consiliului Superior al Magistraturii au adoptat un set de măsuri, care au caracter de recomandare, pentru activitatea instanțelor și parchetelor, în vederea prevenirii răspândirii la nivel național a infecției cu noul coronavirus.

Potrivit Biroului de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media al CSM, recomandările au fost adoptate „ținând seama de necesitatea unei abordări coordonate în privința acestei situații, care să asigure o implementare unitară a măsurilor de către toate instanțele şi parchetele din România, având în vedere şi măsurile instituite de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă constituit la nivelul Guvernului României”.

Secţia pentru judecători a adoptat marți Hotărârea nr. 191 prin care au fost stabilite, cu caracter de recomandare, o serie de măsuri de organizare a activității instanțelor, valabile până la data de 31 martie.

În cauzele aflate pe rol în această perioadă, se vor fixa ore pentru fiecare cauză în parte, luând în calcul necesitatea alocării unei perioade necesare pentru aerisirea și igienizarea sălii de judecată. În celelalte cauze se va fixa un termen de judecată începând din luna aprilie. Această dispoziție nu e valabilă în cauzele care se pot prescie.

Pe cât posibil audierile în cauzele judecată până la 31 martie se vir face în sistem de videoconferință.

Accesul justițiabililor în sediul instanței va fi permis doar la ora fixată.Este recomandată depunerea înscrisurilor pe cale electronică.

Președinții instanțelor judecătorești pot lua orice alt măsuri pe care le consideră necesare în scopul prevenirii transmiterii noului coronavirus”, se arată în hotărârea adoptată de Secția pentru judecători a CSM.

Și Secţia pentru procurori a emis marți o circulară către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi parchetele de pe lângă curţile de apel, cuprinzând recomandări aplicabile la nivelul unităților de parchet.

Secția pentru procurori a CSM recomandă parchetelor suspendarea temporară a programului nemijlocit cu publicul, dar și să solicite Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) să prezinte la unitățile de parchet doar persoanele private de libertate care au fost admise după efetuarea triajului epidemiologic de către personalul medical.

Măsurile anunțate de CSM vin după ce trei curți de apel din țară au anunțat măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, respectiv curțile de apel din Timișoara, Ploiești și Pitești.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele