Prima pagină » Diverse » COVID-19 aduce Sri Lanka în pragul falimentului: „Nu mai sunt bani”

COVID-19 aduce Sri Lanka în pragul falimentului: „Nu mai sunt bani”

COVID-19 aduce Sri Lanka în pragul falimentului: „Nu mai sunt bani”

Pandemia Covid-19 a afectat semnificativ Sri Lanka. Există posibilitaea ca țara să intre în faliment, în condiţiile în care inflaţia a atins un nivel record, preţurile alimentelor cresc vertiginos, iar vistieria statului se goleşte, potrivit The Guardian.

Sri Lanka se confruntă cu o criză financiară și umanitară din ce în ce mai gravă, cu temeri că ar putea ajunge în pragul falimentului în 2022.

Prăbușirea cu care se confruntă guvernul, condus de președintele Gotabaya Rajapaksa, este parțial cauzată de criza Covid-19 și de pierderea veniturilor din turism, dar este agravată de cheltuielile guvernamentale ridicate și de reducerile de taxe care erodează veniturile statului, de rambursarea unor datorii uriașe către China și de rezervele valutare aflate la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

Inflația a atins cote record

Între timp, inflația a atins cote record, după ce guvernul a tipărit bani pentru a achita împrumuturile interne și obligațiunile străine.

Banca Mondială estimează că 500.000 de persoane au scăzut sub pragul sărăciei de la începutul pandemiei, echivalentul a cinci ani de progres în lupta împotriva sărăciei.

Inflația a atins un nivel record de 11,1% în noiembrie, iar creșterea prețurilor i-a lăsat pe cei care înainte o duceau bine să se lupte să-și hrănească familiile, în timp ce bunurile de bază sunt acum inaccesibile pentru mulți.

Anurudda Paranagama, șofer, și-a luat un al doilea loc de muncă pentru a plăti pentru creșterea costurilor cu alimentele și pentru a acoperi împrumutul pentru mașina lui, dar nu a fost suficient. „Îmi este foarte greu să rambursez împrumutul. Când trebuie să plătesc facturile de electricitate și apă și să cheltuiesc pentru mâncare, nu mai rămân bani”, a spus el, adăugând că familia lui mănâncă acum două mese pe zi în loc de trei.

Acesta a spus că băcanul din localitatea sa deschide pachetele de lapte praf de 1 kg și le împarte în câte 100 de grame, deoarece clienții nu-și mai permit să cumpere întregul pachet.

Mulți tineri vor sa părăsească țara

Situația s-a înrăutățit atât de mult încât s-au format cozi lungi la biroul de pașapoarte, deoarece unul din patru din Sri Lanka, majoritatea tineri și educați, spun că vor să părăsească țara.

Pentru cetățenii mai în vârstă, situația amintește de începutul anilor ’70, când controlul importurilor și producția scăzută din țară au provocat penurii grave de produse de bază și au generat cozi lungi la pâine, lapte și orez.

„Când criza economică se adâncește dincolo de orice posibilitate de salvare, este inevitabil ca țara să aibă și o criză financiară”, a spus fostul viceguvernator al băncii centrale WA Wijewardena. „Asta va duce la scăderea producției de alimente și la scăderea importurilor, din cauza lipsei de valută. În acel moment se va declanșa criza umanitară”, a adăugat acesta.

Una dintre cele mai presante probleme ale ţării asiatice este datoria externă uriașă, în special față de China. Sri Lanka are o datorie de peste 5 miliarde de dolari față de China, iar anul trecut a luat un împrumut suplimentar de un miliard de dolari de la Beijing pentru a face față crizei financiare acute. În următoarele 12 luni, în sectorul guvernamental și în cel privat, Sri Lanka va trebui să ramburseze aproximativ 7,3 miliarde de dolari în împrumuturi interne și externe, inclusiv o rambursare a obligațiunilor suverane internaționale de 500 de milioane de dolari în ianuarie. Cu toate acestea, începând cu luna noiembrie, rezervele valutare disponibile erau de doar 1,6 miliarde de dolari.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele