Prima pagină » Diverse » Cozi, nervi și stres pentru microgranturile acordate de Guvern/ Antreprenorii, nemulțumiți că antrenează cheltuieli fără garanția că vor primi banii europeni: Principiul „primul venit, primul servit” e ca la coadă la portocale (EXCLUSIV)

Cozi, nervi și stres pentru microgranturile acordate de Guvern/ Antreprenorii, nemulțumiți că antrenează cheltuieli fără garanția că vor primi banii europeni: Principiul „primul venit, primul servit” e ca la coadă la portocale (EXCLUSIV)

Cozi, nervi și stres pentru microgranturile acordate de Guvern/ Antreprenorii, nemulțumiți că antrenează cheltuieli fără garanția că vor primi banii europeni: Principiul „primul venit, primul servit” e ca la coadă la portocale (EXCLUSIV)

Mii de antreprenori au aflat abia pe ultima sută de metri că nu se pot înscrie pentru microgranturile de 2000 de euro – acordate ca ajutor de stat – întrucât nu au achiziționat o semnătură electronică extinsă. Sunt doar cinci firme în România care oferă acest pachet de servicii, care costă aproximativ 60 – 65 de euro pe an, toate suprasolicitate în ultimele zile. Mai mult decât atât, s-au creat cozi la sediile acestor firme, pentru că termenul de prelucrare online a cererilor depășea termenul limită al sesiunii de finanțare. 

Mulți dintre întreprinzătorii interesați de aceste fonduri nerambursabile sunt tineri cu activități independente care nu au beneficiat până acum de fonduri europene și nu au avut nevoie de semnătură electronică.

În acest context, tinerii antreprenori s-au plâns de comunicarea deficitară a autorităților, de lipsa clarității în descrierea condițiilor în care firmele sau persoanele fizice autorizate pot accesa fondurile nerambursabile și de principiul „primul venit, primul servit” anunțat de Guvern pentru acordarea finanțării.

„Am decis să aplic pentru microgrant abia vineri (n.r. 16 octombrie), când am aflat întâmplător despre microgranturi. Din punctul meu de vedere nu cred că a fost promovată foarte bine la nivel național această oportunitate. Eu citesc zilnic presa și nu am aflat din presă despre posibilitatea de a accesa aceste fonduri (…) Suntem puși pe drumuri, antrenăm cheltuieli suplimentare în condițiile în care, și așa, pandemia ne-a redus veniturile și la final nu știm dacă nu se trage linia chiar în fața noastră și pierdem finanțarea. Nu e onest. Parcă am fi la coadă la portocale”, a declarat pentru GÂNDUL.RO un antreprenor din domeniul IT.

„Cu siguranță că partea de informare a fost deficitară, pentru că, în momentul în care am încercat să completez aplicația de pe siteul Guvernului am aflat că îmi lipsește acest certificat digital și că nu pot semna electronic. Nu înțelegeam despre ce e vorba, de ce nu merge, după care am primit de la un prieten, tot antreprenor, un mesaj în care mă lămurea că trebuie achiziționat acest produs IT”, ne-a declarat un antreprenor din domeniul sportului.

Este o cheltuială în plus și suntem puși pe drumuri ca să ne încadrăm în termenul-limită pentru finanțare”, spune și un antreprenor din comunicare – PR.

Mai mulți antreprenori au explicat pentru GÂNDUL.RO care sunt motivele pentru care doar o jumătate dintre întreprinzătorii vizați de aceste fonduri nerambursabile a reușit să se înscrie pentru finanțare

Peste 19.000 de antreprenori au reușit să înscrie online până vineri, 16 octombrie, pentru cererea de acordare a  microgranturilor de 2.000 de euro disponibile pentru IMM-uri, persoane fizice autorizate, ONG-uri și cabinete medicale eligibile, prin Măsura 1 a ajutoarelor de stat pentru redresarea din criza coronavirus COVID-19. Ministerul Economiei a a anunțat, săptămâna trecută, prelungirea sesiunii de finanțare pentru încă trei zile (până miercuri, 21 octombrie, ora 20.00), după ce numărul de antreprenori care au reușit să aplice pentru fonduri în intervalul 12 octombrie – 16 octombrie a fost mult sub așteptări.

În România există doar cinci furnizori certificați pentru emiterea de certificat digital calificat pentru semnătura electronică

Semnătura electronică extinsă oferă valoare legală documentelor în format electronic și permite transmiterea online în siguranță către instituții publice sau parteneri de afaceri.

În România, există doar cinci furnizori de servicii de certificare, acreditați de către Ministerul Comunicațiilor: CertSIGN, companie din grupul UTI, cea mai mare din piață, DigiSign, Trans Sped, Alfa Trust Certification (Alfasign) si Centrul de Calcul SA (Certdigital). Prețul unui kit pentru semnătura electronică se ridică la aproximativ 45 – 47 de euro plus TVA. Acceptarea semnăturii electronice pe documente era impusă instituțiilor publice și în trecut, însă multe dintre acestea nu au avut implementat sistemul necesar. La începutul pandemiei, doar circa 10% dintre români, majoritatea antreprenori, interacționa online cu administrația publică, față de o medie europeană de peste 35%.

Antreprenor din domeniul IT: Nu cred că a fost promovată foarte bine la nivel național această oportunitate de a accesa fonduri nerambursabile

„Am un PFA din domeniul IT, aș putea spune că restricțiile impuse pe durata pandemiei nu ne-au schimbat foarte mult rutinele de lucru, pentru că și înainte comunicarea cu clienții era, în mare parte, online. Însă ne-am confruntat cu o scădere a numărului de proiecte, de ofertare, sunt alte proiecte care sunt suspendate sau chiar anulate. Și, desigur, am resimțit un impact negativ”, ne-a declarat Tatiana M, antreprenor în domeniul IT.

„Am decis să aplic pentru microgrant abia vineri (n.r. 16 octombrie), când am aflat întâmplător despre microgranturi. Din punctul meu de vedere nu cred că a fost promovată foarte bine la nivel național această oportunitate. Eu citesc zilnic presa și nu am aflat din presă despre posibilitatea de a accesa aceste fonduri. M-a informat o prietenă. În plus, chiar dacă lucrez în IT nu a fost necesară semnătura digitală până în prezent. Astfel că  în week-end am făcut puțin research, am aflat că nu pot aplica fără aceasta și luni am venit aici să obțin semnătura digitală. Ca să mă încadrez și în dead-lineul pentru înscrierea pentru microgranturi” a mai spus Tatiana M pentru GÂNDUL.RO.

Principiul de acces la finanțare anunțat de Guvern – „primul venit, primul servit” – atrage criticile antreprenorilor

Tânăra mai spune că a discutat și cu alți antreprenori din IT și că există o nemulțumire generală cu privire la faptul că principiul de acces la finanțare anunțat de Guvern este „primul venit, primul servit”, un criteriu care aduce un factor de incertitudine inadecvat în relația stat-antreprenori.

„Suntem puși pe drumuri, antrenăm cheltuieli suplimentare în condițiile în care, și așa, pandemia ne-a redus veniturile și la final nu știm dacă nu se trage linia chiar în fața noastră și pierdem finanțarea. Nu e onest. Parcă am fi la coadă la portocale”, mai spune tânăra antreprenoare.

„Am încercat să completez aplicația de pe siteul Guvernului am aflat că îmi lipsește acest certificat digital și că nu pot semna electronic”

„Cu siguranță că partea de informare a fost deficitară, pentru că, în momentul în care am încercat să completez aplicația de pe siteul Guvernului am aflat că îmi lipsește acest certificat digital și că nu pot semna electronic. Nu înțelegeam despre ce e vorba, de ce nu merge, după care am primit de la un prieten, tot antreprenor, un mesaj în care mă lămurea că trebuie achiziționat acest produs IT. Având în vedere că nu am lucrat până acum online, firma fiind în domeniul activităților sportive, nu am avut nevoie până acum de semnătura digitală. În aceste condiții, m-am trezit pus în fața faptului împlinit și a trebuit să rezolv această problemă pe ultima sută de metri. Mai sunt doar trei zile și e prea puțin timp la dispoziție ca să achiziționez semnătura digitală online. Așa că am venit aici și stau la coadă, dar măcar o obțin pe loc”, spune Vasile Daniel, antrenor.

Printre micii întreprinzători care au aplicat pentru microgranturile de 2000 de euro sunt și antreprenori care au urmărit „la sursă” toate anunțările făcute de Ministerul Economiei.

„Eu știam de ceva vreme, am depus deja cerere și am luat token-ul pentru semnătura digitală din septembrie. Am intrat pe platforma Ministerului Economiei, în faza de preînscriere. Și nu te lăsa să mergi mai departe dacă nu aveai această semnătură electronică”, spune Alexandru, antreprenor care lucrează în marketing. Însă, la rândul său, și-a informat alți prieteni antreprenori care nu știau despre cerințele pentru accesarea micrograntului și pe care îi însoțea luni, la Digisign.

Granturi de un miliard de euro în total pentru firmele afectate de criza Covid-19, din fonduri externe nerambursabile

Guvernul a aprobat în 31 iulie OUG 130/2020 privind acordarea unor granturi de un miliard de euro în total pentru firmele afectate de criza Covid-19, din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020.

Preînscrierea firmelor în aplicaţie a început pe 15 septembrie, iar în această etapă toţi aplicanţii interesaţi de oricare dintre cele trei măsuri de sprijin au avut posibilitatea preînregistrării. Formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile prevăzute de ordonanţa de urgenţă se referă la microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară, granturi pentru capital de lucru acordate sub formă de sumă forfetară şi în procent din cifra de afaceri, granturi pentru investiţii productive acordate din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiţii depus.

Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile au valoarea de 2.000 euro şi se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară. Beneficiarii de microgranturi vor depune o declaraţie pe proprie răspundere prin care îşi vor asuma faptul că utilizarea microgranturilor în alte scopuri decât cele prevăzute de OUG atrage după sine recuperarea ajutorului de stat acordat împreună cu plata accesoriilor pentru recuperarea ajutorului de stat.

 

 

 

 

 

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele