Personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar va beneficia de măriri salariale, de la 1 iulie 2020, conform unei legi publicate joi, 21 mai, în Monitorul Oficial. Este vorba despre angajați precum kinetoterapeuți, asistenți sociali sau bioingineri medicali.
Astfel, Legea nr. 64/2020 stabilește că, începând cu data de 1 iulie, fiziokinetoterapeuții și bioinginerii medicali pot ajunge la un salariu de maximum 5.976 de lei, dacă lucrează în unități clinice, potrivit Avocatnet.ro.
Totodată, cei care asigură serviciile de ambulanță, primiri urgențe și terapie intensivă vor ajunge la un salariu de cel mult 6.376 de lei.
Și nu în ultimul rând, specialiștii enumerați anterior din unitățile sanitare și de asistență medico-socială vor avea un salariu de maximum 5.677 lei.
Apoi, logopezii, sociologii, profesorii de cultură fizică medicală, kinetoterapeuții și asistenții sociali vor avea parte de creșteri salariale tot de la 1 iulie 2020.
Astfel, cei care lucrează în unitățile clinice pot ajunge la un salariu de cel mult 5.896 de lei, iar la serviciile de ambulanță, primiri urgențe și terapie intensivă salariul maxim va fi de 6.262 de lei.
De asemenea, pentru cei care lucrează în unități sanitare și de asistență medico-socială se va asigura un salariu de cel mult 5.590 de lei.
Au fost stabilite și niște limite ale salariului de bază acordat personalului de conducere din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Astfel, directorul general INSP nu poate avea un salariu mai mic decât cel corespunzător funcţiei de medic deţinute sau aflate în subordine, majorat cu 10%.
Apoi, aceleași condiții vor fi valabile și pentru directorul general adjunct INSP, doar că majorarea va fi de 7,5%.
Pentru funcţia de director centru naţional/şef centru INSP salariul de bază se va acorda după aceleași principii, dar majorat cu 5%. Vezi ce alte majorări salariale în sănătate au fost stabilite deja pentru 1 iulie, pe Avocatnet.ro.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 15 mai, starea de alertă care prevede noi măsuri în diferite domenii de activitate, în contextul pandemiei de coronavirus.
Astfel, aceasta are efecte și asupra bugetarilor în ceea ce priveşte concediile, angajarea, suspendarea contractelor de muncă sau demiterea oficialilor, precum şi eventualele conflicte de muncă.
Măsurile referitoare la sectorul bugetarilor sunt prevăzute în Secțiunea a 3-a numită „Domeniul muncii și protecției sociale”, unde este prevăzută chiar și detașarea angajaților fie într-o altă instituţie cu domeniu de activitate similar, fie într-una cu un alt domeniu de activitate, în acest din urmă caz fiind nevoie de acordul angajatului.