Prima pagină » Diverse » CREȘTEREA prețurilor la energie din cauza caniculei, ANULATĂ de plafonare / Ciolacu a pus la punct mecanismul de TRANZIȚIE, după expirarea plafonării

CREȘTEREA prețurilor la energie din cauza caniculei, ANULATĂ de plafonare / Ciolacu a pus la punct mecanismul de TRANZIȚIE, după expirarea plafonării

CREȘTEREA prețurilor la energie din cauza caniculei, ANULATĂ de plafonare / Ciolacu a pus la punct mecanismul de TRANZIȚIE, după expirarea plafonării

Plafonarea prețurilor la energie, introdusă de la intrarea PSD la guvernare, a adus beneficii semnificative consumatorilor români, protejându-i de costuri nejustificate și asigurând stabilitatea economică în perioade de criză.

Gândită să stabilizeze prețurile în perioada de iarnă, această măsură și-a dovedit eficacitatea și în timpul verii, când se înregistrează un consum ridicat datorită condițiilor meteo extreme.

Măsura de limitare a prețurilor la gaze și electricitate, aplicată și menținută în contextul multiplelor crize mondiale – sanitară, economică, energetică și geo-politică – a fost esențială pentru a menține facturile la energie electrică și gaze naturale la niveluri accesibile atât pentru populație, cât și pentru industrie.

Practic, au fost singurele măsuri ce au protejat cu adevărat populația, iar acest lucru este confirmat de datele BNR, ale INS, precum și ale analiștilor economici.

Cu toate acestea, Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) solicită re-liberalizarea prețurilor, argumentând că plafonarea actuală poate crea haos pe piață odată ce va fi ridicată, de la 31 martie 2025.

Cererea AFEER survine în condițiile în care, din cauza condiţiilor meteorologice, cu coduri roşii de caniculă ce afectează atât țara noastră, cât și întreaga regiune, prețurile pentru energia electrică pe piața spot au explodat, iar consumul a ajuns la cote foarte înalte.

Guvernul Ciolacu a pus la punct mecanismul de tranziție, după expirarea plafonării

În prezent, legislația prevede însă deja că plafonarea prețurilor va dura până la 31 martie 2025, după care va exista o perioadă de tranziție de 1 an, până după iarna 2025-2026.

În plus, evenimente precum pana de curent ce a paralizat Europa de Est la 21 iunie, sau actualele coduri roșii de caniculă arată și mai clar necesitatea unei reglementări care să protejeze consumatorii finali de volatilitatea pieței.

Fără plafonarea prețurilor, multe gospodării ar fi fost grav afectate de aceste fluctuații!

PSD își reafirmă sprijinul pentru români, fiind în același timp deja angajat în punerea la punct a unui mecanism ce va asigura re-liberalizarea pieței printr-o tranziție lină care să continue să protejeze interesele consumatorilor finali.

Prețuri plafonate nu au însemnat falimentul firmelor din energie, dimpotrivă

Plafonarea prețurilor nu a afectat negativ companiile energetice; acestea au înregistrat profituri semnificative. Martin Oil Energy SRL a avut un profit de 417,8 mil. lei în 2023, iar Tinmar Energy SA de 311 mil. lei. Grupul PPC a raportat un profit net de 86 mil. euro în primul trimestru al 2024, în creștere cu 68,6%.

CITEȘTE ȘI: