„Crimă la adresa personalului medical” la spitalul „Victor Babeș” din Timișoara: Peste 14.000 de măști FFP3 false livrate de firme din România: „Le picau filtrele”

„Crimă la adresa personalului medical” la spitalul „Victor Babeș” din Timișoara: Peste 14.000 de măști FFP3 false livrate de firme din România: „Le picau filtrele”
Cristian Oancea, managerul Spitalului “Victor Babeş” din Timişoara
Publicat: 13/11/2020, 15:41

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, aflat în prima linie în lupta cu COVID-19, a primit peste 14.500 de măști FFP 3 false. Personalul medical a descoperit că se dezlipeau filtrele. Managerul spitalului, Cristian Oancea spune că, dintr-un lot de 25.000 de măști cumpărate de la trei firme din România, cel puțin două treimi erau neconforme. Este „o crimă la adresa personalului medical”, s-a indignat Oancea.

„Am descoperit un lot de peste 14.000 de bucăți, care nu erau conforme. De fapt, erau fake, am înștiințat imediat autoritățile și le-am retras de pe secții. Noi am sesizat organele competente și așteptăm să vedem ce putem să facem cu aceste loturi. Vorbim de măști FFP3, o anumită marcă, efectiv picau filtrele de la ele”, a explicat Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara pentru publicația locală tion.ro

Reprezentanții spitalului susțin că, dacă personalul medical ar fi folosit măștile, ar fi inhalat direct aerul contaminat

În acest moment nu se știe dacă au fost puși în pericol medicii care au intrat în saloanele bolnavilor de Covid-19, dar reprezentanții spitalului susțin că, dacă le-ar fi folosit, ar fi inhalat direct aerul contaminat.

Măștile au fost cumpărate de spital de la trei firme din România, prin atribuire directă cu negociere, cu 50 de lei bucata cu tot cu TVA. Paguba este de 120.000 de euro.

Conducerea spitalului a alertat DSP și Poliția, dar a anunțat și distribuitorii, să nu mai vândă măștile și să le retragă de pe piață pe cele pe care le-au vândut. Conform etichetei de pe echipamentul de protecție, măștile proveneau din Polonia.

Managerul spitalului „Victor Babeș”: 14.000 de măști neconforme înseamnă crimă

„Din 25.000 de măști, să ai 14.000 de măști neconforme înseamnă crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu aceste măști. Practic inhalezi prin ele tot aerul contaminat cu SARS-CoV2, nu poți să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos. Cine face acest gen de lucruri face o crimă la adresa personalului medical (…)
O parte din măști erau conforme, dar cealaltă erau neconforme. Deci practic erau amestecate măști bune cu măști care nu erau conforme. Din fericire, personalul nostru utilizând foarte des și de foarte mult timp acest lucru ne-am putut da seama că acel filtru pica, se dezlipea foarte repede. Este greu de verificat dacă materialul este conform sau nu, cam toate arată la fel. Ar trebui să fie o autoritate care să verifice aceste produse”, a mai declarat managerul de la „Victor Babeș”, citat de tion.ro.

Vineri, ANPC a emis o alertă pentru măști neconforme aflate pe piață

ANPC supraveghează piaţa de materiale de protecţie încă de la începutul stării de urgenţă şi de alertă cauzate de pandemia de Covid-19, precizează autoritatea într-un comunicat.

Potrivit informațiilor, la începutul lunii noiembrie au fost verificate măşti în valoare de 3,65 milioane de lei, constatându-se abateri la echipamente individuale de protecţie (EIP), în valoare de 2,1 miioane de lei, (aproximativ 58%). Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au dispus aplicarea de 382 sancţiuni din care 114 avertismente şi 268 amenzi contravenţionale, în valoare de 1,75 milioane de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. La acestea s-au adăugat măsuri complementare, constând în oprirea temporară de la comercializare a peste 31 milioane de măşti şi oprirea definitivă de la comercializare a mai mult de 90.000 de măşti

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Nativii care vor trăi șocul amoros al vieții. Vor fi înșelați în noiembrie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică