Cristian Bușoi: Solicit CE să propună urgent un sistem de reglementare a prețurilor, în funcție de fiecare tehnologie, care să funcționeze în toată Uniunea

Cristian Bușoi: Solicit CE să propună urgent un sistem de reglementare a prețurilor, în funcție de fiecare tehnologie, care să funcționeze în toată Uniunea
Cristian Bușoi / Sursa: Facebook
Publicat: 08/09/2022, 13:40

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, a anunțat, joi, că salută decizia Președinției cehe a Consiliului UE de a organiza o reuniune extraordinară a miniștrilor Energiei, ce urmează să aibă loc, vineri, la Praga.

Europarlamentarul româna a transmis, pe Facebook, joi, că, în calitate de Președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European va sprijini, în limita atribuțiilor instituționale pe care le are, adoptarea unor măsuri rapide, care să stabilizeze situația sectorului energetic european și să consolideze siguranța energetică a UE.

Propunerile Comisiei

Cristian Bușoi își exprimase, miercuri, sprijinul total în calitate de președintele al Comisiei ITRE din Parlamentul European, pentru cele cinci măsuri anunțate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Economisind inteligent și redirecționând profiturile excepționale ale producătorilor de energie către consumatorii vulnerabili vom putea reduce impactul creșterii prețurilor și vom trece iarna cu bine. Demonstrăm astfel că suntem uniți în fața șantajului Rusiei, care folosește gazul ca armă împotriva cetățenilor europeni”, scria europarlamentarul.

Comisia Europeană va propune, pentru a gestiona criza energiei, o plafonare a prețului la gazul rusesc, dar și o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze, a anunțat, miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerile Comisiei Europene pe scurt:

  • plafonarea prețului la gazele rusești
  • reducerea obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf
  • plafonarea veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze
  • firmele din energie care au înregistrat profituri uriașe vor fi obligate să plătească să facă o „contribuție de solidaritate”
  • ajutor pentru firmele care se confruntă cu lipsă de lichidități

„Este nevoie de un nou design al pieței de energie”

Uniunea Europeană are nevoie de un plan realist de optimizare a consumului de energie electrică, fără a perturba activitatea economică și socială, potrivit lui Cristian Bușoi.

„Insist că este nevoie de un nou design al pieței de energie, care să răspundă provocărilor actuale și viitoare ale sectorului și invit Comisia Europeană să propună rapid cu un plan de modificare legislativă în acest sens. Actuala metodologie a prețului marginal (maximum adjustment price methodology) crește artificial facturile, legând prețul gazului natural de cel al energiei electrice. Consider că metodologia prețului din ofertă este mult mai aproape de realitățile pieței energetice europene și de conceptul de piață liberă, funcțională, în interesul consumatorilor. Sunt convins că o astfel de schimbare nu va afecta investițiile în sectorului de producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon și nici planurile UE deja stabilite pentru 2030”, consideră europarlamentarul român.

Astfel, până la adoptarea unui nou design de piață, Cristian Bușoi solicită Comisiei Europene să propună la nivel comunitar un sistem de reglementare a prețurilor în funcție de fiecare tehnologie, care să funcționeze pentru toată Uniunea Europeană.

„În cazul în care Comisia Europeană va propune și un preț reglementat maximal la nivel comunitar, acest nivel trebuie stabilit și în funcție de puterea de cumpărare din statele Europei Centrale și de Est, un nivel de 200 euro/MW fiind, în opinia mea, mult prea mare. Solicit Comisiei Europene să recomande un sistem de sprijin social pentru consumatorii afectați de situația din energie, care să fie eficient și acceptat la nivel comunitar”, a spus Cristian Bușoi.

Gigantul rus Gazprom a lansat recent un videoclip dramatic, care ilustrează potențialul impact a lipsei gazelor pentru Europa – „Iarna va fi grea” – la câteva zile după ce a anunțat oprirea pe termen nedeterminat a Nord Stream 1. Filmul Gazprom prezintă, pe un fundal muzical intens, o Europă acoperită de zăpadă și cuprinsă de frig, ipostaze ale conductei Nord Stream și o imagine grăitoare a gazului care se oprește.

„Trebuie să rămânem uniți în fata șantajului energetic venit dinspre Rusia și să implementam sancțiunile deja decise, dar și strategia RePowerEU, care ne va ajuta să câștigăm independența de gazul rusesc. Trebuie să comunicam corect și să analizăm în profunzime măsura de plafonare acum numai a gazului de proveniență rusească. Este important să evităm să exonerăm Gazprom de obligațiile contractuale de a livra gaz natural, în condițiile agreate în contracte și să le oferim cea mai mică scuză sau vreun pretext de a opri total fluxul de gaz, în această iarnă. Trebuie să fie clar acestei companii că orice întrerupere contractuală unilaterală, ce va genera probleme sociale în Uniunea Europeană, ar putea fi considerat un act de terorism economic și tratat ca atare”, a transmis Cristian Bușoi.

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență care va avea loc vineri. 9 septembrie, în contextul în care unele țări din UE sunt reticente în privința plafonării prețurilor la gazele rusești, dacă asta ar duce la pierderea aprovizionării, din ce în ce mai redusă, de la Moscova.

„Salut pregătirea statelor membre pentru perioada de iarnă și le încurajez să acționeze solidar și unit. Este nevoie să finalizam rapid și proiectele de infrastructură energetică strategice pentru UE, cum ar fi interconectorul de gaz natural dintre Grecia și Bulgaria. Sunt convins că prin solidaritate, pragmatism și eficiență vom depăși cu bine această perioadă dificilă cu care ne confruntăm”, a scris Cristian Bușoi, pe contul de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Ungurii îți ridică mașina și ți-o vând. Avertisment pentru șoferii români. Legea e lege
Monica Anghel este de nerecunoscut. Cântăreața s-a transformat total
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?