Criza gunoaielor se amplifică și în Sectorul 2 al Capitalei. „Avem locuri în care mojicia şi nesimţirea transformă oraşul în groapă de gunoi”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, afirmă că în sector sunt 273 de „puncte fierbinţi”, unde autorităţile trebuie să strângă gunoiul de mai multe ori pe zi, „locuri în care mojicia şi nesimţirea transformă oraşul în groapă de gunoi”.
“Avem 273 de «puncte fierbinţi» în Sectorul 2. Zone în care suntem nevoiţi să strângem gunoiul de 4-5 ori pe zi. Locuri în care mojicia şi nesimţirea transformă oraşul în groapă de gunoi. Am identificat sute de făptaşi şi au fost amendaţi. De la doamne aparent respectabile care credeau că e normal să îşi scoată sacul de gunoi la stâlp zilnic până la comercianţi care scoteau mormane de cutii şi ambalaje la colţ de stradă. Suntem şi vom fi necruţători cu astfel de fapte, indiferent de situaţie sau de motive. Aceste puncte fierbinţi strică imaginea oraşului, sunt o sursă de infecţie şi gestionarea lor consumă extrem de multe resurse”, a scris Radu Mihaiu pe Facebook, marţi.
El a explicat că au fost inventariate zonele cu probleme.
“Am cartografiat toate locaţiile cu probleme. Am format echipe mixte care să patruleze sistematic aceste zone. Luăm la pas cartierele, vorbim cu oamenii, verificăm că fiecare comerciant îşi gestionează corect deşeurile şi că păstrează curăţenia din jurul magazinului, aşa cum prevede legea. Şi cel mai important – prindem mojicia în fapt”, a arătat Mihaiu.
Potrivit acestuia, reţeaua de camere va fi modernizată astfel încât să ajute cu acest tip de control.
De la 1 martie 2021, primarul le-a aplicat cetățenilor o taxă în valoare de 10 lei de persoană. Această taxă e una cu caracter provizoriu și se aplică până la momentul în care Primăria și Supercom vor agrea prețurile la care populația să plătească direct ridicarea gunoiului.
Cât vor plăti locuitorii Sectorului 2 pentru gunoi
Încă de la începutul mandatului, primarul Radu Mihaiu a susținut adoptarea unui sistem mixt de plată pentru ridicarea gunoiului populației.
Primarul a decis să-i încurajeze pe cetățeni să plătească direct către Supercom un tarif adoptat de Consiliul Local. Iar cetățenilor care – din varii motive – nu achitau tariful, primăria urma să le perceapă o taxă.
În prima parte a anului, Primăria Sectorului 2 și Supercom n-au reușit, însă, să cadă de acord asupra cuantumului tarifelor.
În consecință, pe 6 iulie, Primăria Sectorului 2 a pus în dezbatare publică tarifele pe care urmează să le plătească populația. Perioada de dezbatare publică s-a terminat joi, 15 iulie.
Pentru a da posibilitatea utilizatorilor casnici să încheie contracte individuale pentru prestarea serviciilor de salubrizare menajeră, nivelul taxei speciale de salubrizare este de 10 lei/persoană/lună de la 1 martie până pe 31 decembrie, nu până pe 31 iulie, cum prevedea Hotărârea de Consiliu Local nr. 152/2021.
Cuantumul de 21,50 de lei pe lună al taxei speciale de salubrizare se va aplica utilizatorului casnic fără contract de prestări servicii în acest domeniu din Sectorul 2 de la 1 ianuarie 2022, nu de la 1 august.