Invitat la Gândul Live, Cseke a vorbit, alături de moderatoarea Diana Marcu, despre ce impact putea să aibă relaurea subprogramului asupra natalității din România. „Sigur, prin lansarea acestui sub-program, nu mă așteptam ca în 5 ani să ajungem la situația Danemarcei în care 4% dintre copiii care se nasc, se nasc în urma unei proceduri de fertilizare in vitro. Cu timpul puteam realiza mai mult. În timp, puteam ca de la o procedură, să acoperim două proceduri. Pentru mine a fost o surpriză neplăcută în momentul în care a fost sistat subprogramul”, a spus Cseke Attila.
Acesta a menționat că subprogramul de fertilizare in vitro ar trebui reluat, având în vedere că în România se nasc tot mai puțini copii. „Sper ca actualul ministru al Sănătății să reia acest program”.
Fostul ministrul al Sănătății a comentat și declarațiile deputatei PSD Lucreția Roșca care susține că nu ar sprijini eventuala reluare a subprogramului. În opinia reprezentantului PSD, „un copil pe care nu ți-l dă Dumnezeu, este un bun pe care ți-l dorești„, iar statul are alte priorități în ceea ce privește sănătatea.
„În prezent avem un spor natural negativ de natalitate. În România a fost înregistrat un spor natural pozitiv, după revoluție, undeva în jurul anilor ”90. În 2009, datele cu privire la natalitate arătau că sportul natural era la -1,6. Infertilitatea este o problemă medicală recunoscută inclusiv de OMS. Statisticile acestei organizații arată că în prezent un cuplu din cinci se confruntă cu o problemă de fertilitate”, a menționat Cseke.
Deputatul UDMR a mai spus că România este printre puținele țări din Europa în care statul nu ajută cuplurile care nu pot avea copii. „În Europa, singurele țări unde nu a existat un prgram de fertilizare in vitro sunt Polonia, Irlanda și Elveția. Prin implementarea unui asemenea subprogram România intra și ea în categoria țărilor din Europa unde autoritățile se implicau într-o astfel de problemă”, a mai spus Cseke precizând că în alte țări din Europa autoritățile subvenționează atât procedura, cât și tratamentul adecvat.
Astfel, în Croația și Cehia cuplurile pot beneficiat de trei proceduri de feritilizare în vitro, în timp ce în Ungaria și Franța statul subvenționează 5 proceduri, iar în Slovenia cuplurile au dreptul până la 6 proceduri de fertilizare in vitro.
Întrebat dacă va face lobby pentru ca acest subprogram să fie reluat, Cseke Attila a spus că domeniul sănătății și cel al educației ar trebui să fie mai puțin politizate. „Nu cred că un politician trebuie să facă un asemenea program pentru a câștiga voturi. Cei 300 de copii care s-au născut în urma subprogramului de fertilizare in vitro sunt din toate colțurile țării”, a mai spus deputatul.