Cum a ajuns primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, să stea într-o casă construită din bani europeni, de către a doua soție. Veriga Oprișan

Cum a ajuns primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, să stea într-o casă construită din bani europeni, de către a doua soție. Veriga Oprișan
Publicat: 04/06/2024, 18:24
Actualizat: 04/06/2024, 18:58

Casa în care locuiește edilul-șef al Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, cu a doua sa consoartă, este construită din fonduri europene și are o istorie cel puțin interesantă.

Cristi Valentin Misăilă, candidatul Partidului Social Democrat la al treilea mandat de primar al Focșaniului, nu este locuitor al orașului pe care îl păstorește, ci al satului Petrești, din comuna învecinată Vânători, acolo unde plătește taxe și impozite.

Casa în care locuiește împreună cu Lucreția Misăilă, a doua sa soție, este realizată aproape integral din fonduri europene în urmă cu mai bine de șase ani, potrivit surselor Gândul.

Cristi Valentin Misăilă a devenit primar prima dată în 2016, iar la scurt timp s-a aflat că divorțează de prima sa soție, care are o mică afacere în domeniul farmaceutic. Procesul de divorț a implicat mai multe complicații în instanță, de la strămutare, la executarea primarului de către fosta soție, pe motiv că nu a achitat pensia alimentară celor două fete din prima căsătorie.

Istoria terenului

Revenind la actuala locuință, aceasta a fost ridicată de actuala soție, Lucreția Misăilă, pe un teren pe care îl obținuse pe când era necăsătorită – de fapt divorțată prima dată – potrivit documentelor notariale consultate de Gândul.

Lucreția Misăilă, fostă Dumbravă, este o persoană cunoscută în Focșani, fiind funcționar public – referent la Consiliul Județean Vrancea, instituție unde a lucrat vreme de mai bine de 20 de ani, cel mai mult ca șefă de cabinet a lui Marian Oprișan, și cu care a avut, potrivit presei locale, și o relație apropiată înainte de a se căsători cu actualul primar.

Jurnaliștii locali au scris de-a lungul timpului și cum s-a cunoscut cu fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, în timp ce primul ei soț îi era șofer lui Marian Oprișan.

Înainte de a fi ales primar, Cristi Valentin Misăilă, de profesie economist, a fost subprefect, între mai 2012 – aprilie 2016, iar cu un an înainte, consilier al președintelui CJ Vrancea. Aici ajunsese de la Garda Financiară Vrancea și Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea, pe funcția de comisar asistent, respectiv director coordonator adjunct.

Cum a fost constuită casa de lângă Focșani

Imobilul construit la Petrești – care constă din două dependințe cu dublu rol – sediul unei firme și sediu administrativ – este în fapt locuința unde conviețuiesc cei doi, grație unui artificiu legislativ și a spiritului antreprenorial al actualei lui soții.

Lucreția Misăilă își înființase în august 2015 firma Dartelook S.R.L, cu obiect de activitate „Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)”, o mică fabrică de haine de damă – construită în fața casei – de la care se îmbracă în special doamne din „lumea bună” a orașului, cu prețuri pe măsură.

Prin proiectele depuse la Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR), pe un program de minimis, Lucreția Misăilă a obţinut finanţare consistentă, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, bani gratis cu care și-a construit atelierul din comuna învecinată Focşaniului.

Potrivit datelor publice, firma Dartelook, pe atunci a Lucreției Dumbravă, a obținut, în octombrie 2016, finanțare cu o valoare eligibilă de 433.702 lei (fără TVA), pentru o licitație de construire a atelierului de confecții textile, iar în ianuarie 2019, suma de 245.413 de lei (fără TVA), pentru dotarea atelierului, deci un total de 679.115 de lei, fără TVA, din PNDL, prin AFIR.

Intră în scenă mama lui Marian Oprișan

Pentru a accesa fonduri europene, actuala soție a primarului din Focșani avea însă nevoie să facă dovadă unui teren pentru amplasamentul viitoarei fabrici, un teren de 1.600 de metri pătraţi, pe care l-a obţinut chiar în imediata vecinătate a suprafeței deținute de mama lui Marian Oprişan, Lucia Gherarde, așa cum se vede și în anexa la certificatul de urbanism, conform surselor Gândul.

Mama fostului șef al CJ Vrancea, Lucia Gherarde, deține la Petrești, pe numele său, peste 70.000 de metri pătrați, așa cum tot pe numele său figurează şi celebra proprietate de la Boloteşti. Cele peste opt hectare din spatele Crângului Petreşti au fost achiziţionate de familia lui Oprişan la începutul anilor 2000, în perioada când Marian Oprişan visa la un parc de distracţii în Crângul Petreşti.

Terenul aflat acum în proprietatea Lucreţiei Misăilă, fostă Dumbravă, a fost atras în intravilan în baza unei hotărâri a Consiliului Local Vânători din anul 2010 şi a fost achiziţionat în anul 2013, chiar în perioada când soția lui Misăilă ar fi fost în relații apropiate cu Marian Oprișan. Oficial, nu se știe cine este vânzătorul.

În anul 2015, viitoarea soție a primarului din Focșani a vândut terenul pe care l-a obținut în 2013, evaluat la peste 11.000 de euro, propriei sale firme, Dartelook, cu preţul de 12.400 de lei.

Potrivit documentelor consultate de Gândul, tranzacţia a fost efectuată pe 13 august 2015, la biroul notarului Cătălin Vrabie, lider al PSD Focşani şi fost șef de grup al PSD în Consiliul Local Focșani. La licitația pentru construirea viitoarei afaceri, firma SC Edilgalcon SRL din Galaţi a fost descalificată, considerându-se că oferta a fost neconformă.

Investiția a fost începută ulterior cu o firmă aflată în graţiile primarului Misăilă, Edil Dan Construct, administrată de Daniel Dumitru Sava, devenit între timp cumătrul cuplului Misăilă și omul care câștigă cele mai multe lucrări pe bani publici din Focșani.

Performanțele afacerii

Nu e de neglijat că proprietatea soților Misăilă are deschidere la  Drumul Comunal 143 Focşani – Vânători. În zonă au fost realizate, în același timp cu construcția imobilelor, şosea, trotuare şi piste de bicicletă, beneficiind de toate utilitățile publice.

Afacerea familiei Misăilă a ieșit recent de sub monitorizarea instituțiilor care i-au acordat finanțarea, astfel că cei doi soți pot dispune cum doresc de imobilele construite în special din bani publici europeni, inclusiv pot să vândă proprietatea în care investiția a fost una minimă.

În afară de construcția în site, afacerea în care asociat unic este Lucreția Misăilă nu are multe realizări în ultimii ani, potrivit bilanțurilor publicate de Ministerul Finanțelor.

Cifra de afaceri a firmei a fost zero în primii trei ani de raportare, 2016 – 2018, ani în care era și pe pierdere netă, de 3.288 de lei în 2016, 1.440 de lei în 2017 și 621 de lei în 2018.

Fabrica a intrat pe profit net în 2020, de 5.337 de lei, la o cifră de afaceri de 141.093 de lei. Și în anul 2021 a înregistrat un profit, mai mare, de 123.982 de lei, la o cifră de afaceri de 378.488 de lei, după care rezultatele au scăzut abrupt, la o pierdere netă de 294.777 de lei și o cifră de afaceri de 196.094 de lei, în 2022.

Nici anul trecut nu a fost foarte reușit, pierderea netă a ajuns la 115.373 de lei, la o cifră a vânzărilor netă de 181.743 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text