Cum a parcurs Florin, fost militar în Forțele de Operațiuni Speciale,1.400 de km pe jos timp de 40 de zile pe Via Transilvanica
Fost militar în Forțele pentru Operațiuni Speciale, Florin Grădinariu a făcut o expediție uimitoare, parcurgând în 40 de zile 1.400 de kilometri pe Via Transilvanica. „Drumul care unește” se întinde de la Putna la Drobeta Turnu Severin și traversează multe regiuni istorice și culturale ale României, cum ar fi Bucovina, Ținutul Secuiesc, Terra Dacica și Terra Romana.
La fiecare kilometru, acest drum are pietre sculptate unice care îl fac una dintre cele mai lungi expoziții de artă în aer liber din lume. Iubitor de sport, el a transmis în direct pe rețelele sociale întreaga sa experiență pe parcursul celor patruzeci de zile pe care le-a petrecut pe Via Transilvanica.
„Îmi place să practic exerciții fizice și să călătoresc. Asta fac de mult timp. Sportul nu se referă doar la o sală de sport; se poate face sport în natură sau chiar în mers. În ce constă Via Transilvanica? A venit pe lume cu câțiva ani în urmă. Eu am realizat o parte din el în Moldova, în special în Vatra Dornei și Sucevița, dar am fost obligat să-mi demisionez pentru a finaliza întregul traseu. Lumea a răspuns prompt la această aventură. Multe persoane m-au încurajat” –Florin Grădinariu spune că a primit o mulțime de mesaje și încurajări de la persoane pe care nu le-a cunoscut niciodată, potrivit antena3.ro
Via Transilvanica, care a fost lansată în 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Unirea de la Alba Iulia, străbate zece județe. De la Putna până la Drobeta Turnu Severin, o distanță de 1.400 de kilometri este marcată și semnalizată prin stâlpi indicatori, marcaje cu vopsea și borne kilometrice din andezit.
Ruta traversează șapte zone istorice și culturale
Ruta traversează șapte zone istorice și culturale, începând de la Putna: Ținutul Bucovinei, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana.
„Am experimentat o serie de emoții pe care le-am experimentat pentru prima dată pe parcursul drumului, ca un fel de roller coaster. Este dificil de exprimat. Mi s-a părut că prima parte a traseului a fost cea mai dificilă. În primele zile, am avut gândul de a renunța. Îmi spuneam: „măcar ai încercat”. Mă trezeam dimineața cu o energie și o forță greu de descris, care îmi spuneau să continui. Am împachetat totul, am împachetat cortul și am continuat. Căram un rucsac de 27 de kilograme după mine. Florin Grădinariu a descoperit că trebuie să renunțe la o parte din kilogramele din spate pentru a finaliza călătoria într-un mod mai plăcut și mai relaxant.
Astfel, am cunoscut oamenii, țara și locurile din diferite zone ale țării noastre. Am călătorit prin locuri complet noi, înconjurate de oameni noi, dar la fel de minunați. Am ales să fac acest drum pe jos pentru că am vrut să văd cât mai multe dintre locurile, natura, peisajele, sălbăticia și chiar ospitalitatea oamenilor pe care le străbate Via Transilvanica. Am fost cazat la unii, iar alții m-au primit cu bucurie în casele lor. Acesta spune: Am vrut să văd și să trăiesc mult mai mult din ce-mi oferă acest drum, așa că am ales să merg pas cu pas”, adaugp Florin.
El recunoaște că, pe parcursul drumeției sale, s-a confruntat cu o varietate de circumstanțe și că, cu fiecare kilometru parcurs, s-a redescoperit.
Se spune că omul este cel mai mare pericol, nu ursul sau câinii de la stâne. A fost exact invers! Zonele Harghita și Covasna din Ţinutul Secuiesc sunt cele mai pline de urşi. Am văzut cele mai multe urme de urs acolo. În aceeași zi, un alt individ a început drumul și, pe un drum diferit, s-a întâlnit cu un urs. Era în mijlocul călătoriei. S-a întors lent din drum. În timpul călătoriei mele în Terra Banatica, a existat o deviere de drum din cauza unui pod care putea pune în pericol drumeții. Am dormit într-o seară într-un canton situat undeva în Caşva. Cu toate acestea, partea inițială a traseului, cunoscută sub numele de Bucovina, este cea mai agresivă și cea mai dificilă. Acest lucru se datorează urcușurilor și coborâșurilor puternice, precum și înclinațiilor ridicate și presiunii asupra picioarelor. În primele două zile, am pierdut două unghii din cauza asta. S-au dus încă vreo două până la sfârșitul traseului și am schimbat două perechi de pantofi. Pe drum, am întâlnit oameni care mă întrebau ce este Via Transilvanica și de ce mergeam cu atâta greu. Florin Grădinariu își amintește că și el a fost întrebat dacă a fost remunerat pentru acest lucru.
Sursa foto: Facebook