Cum ACȚONEAZĂ nervul care supraveghează sănătatea corpului. Ce obiceiuri nesănătoase distrug creierul

Publicat: 21 05. 2024, 19:32
Creier - Sursa foto: Pixabay/ TheDigitalArtist

Deși creierul poate avea un impact extrem de negativ asupra corpului în ansamblu, anumite organe pot afecta la rândul lor sănătatea creierului, spun medicii.

În emisiunea iThink de la Antena 3 CNN, medicul Diana Nemeș a discutat despre organele care afectează creierul și nervul care este responsabil de sănătatea întregului organism.

„Anumite organe pot distruge creierul. De exemplu, tubul digestiv, microbiomul, anumiți viruși, paraziți, care într-o anumită formă ajung să pătrundă până la nivelul creierului și să strice treaba.

Chiar dacă în facultate învățam că bariera hematoencefalică este de nepătruns, sau că antibioticele nu pătrund prin structura osoasă, sau anumite clase de antibiotice, anumite lucruri care au fost considerate fundamente sau pietre de temelie în medicină ajung să fie anulate. Anumite medicamente care erau panaceu universal acum 30 de ani, acum sunt considerate periculoase și sunt interzise. Deci da, și celelalte organe pot afecta creierul”, explică medicul.

”Informațiile venite de la inimă influențează felul în care ne reglăm emoțiile”

„Să nu uităm de nervul vag, cel mai lung nerv din corp, care este ca o stradă cu dublu sens. Niște informații pleacă de la creier către corp, însemnând porțiuni din cap, gât, urechi, torace, până la nivelul colonului, tot prin intermediul nervului vag, de la aceste organe și din această zonă a corpului, până la mijloc, până la colon, anumite informații se duc către creier.

În inimă există niște structuri celulare similare cu neuronii, aproximativ 40.000, și iarăși între inimă și creier este o stradă cu dublu sens, iar cantitatea de informații pe care acele celule similare neuronilor situate în urechiușa dreaptă a inimii, sunt transmise de la inimă către creier și sunt mai numeroase decât informațiile pe care creierul le transmite către inimă.

În principal informațiile din zona inimii sunt transmise către sistemul limbic din creier și influențează foarte intens felul în care ne autoreglăm emoțional și modul în care percepem emoția. Sunt persoane despre care spunem că sunt slabe de inimă, sau sunt vulnerabile, pun totul la inimă, dar aceste vorbe populare au foarte mult sens”, a explicat medicul Diana Nemeș.