Povestea brandului Parimatch care vrea să intre în România se dovedește a avea o cu totul și cu totul altă morală. După ce mai multe voci din industrie au intoxicat piața cu informații despre rușii care ar vrea să reintre în piață, după ce ar fi funcționat ilegal și ar fi ajuns pe lista neagră, se vede că lucrurile stau puțin altfel.
În primul rând, fondatorii și acționarii sunt ucraineni, nu ruși, iar referirea la legătura cu rușii nu numai că este incorectă, dar, în contextul războiului din Ucraina, le dă ceva fiori reprezentanților firmei, care susțin activ rezistența ucraineană împotriva rușilor. În al doilea rând, domeniul parimatch.com ar fi ajuns pe lista neagră dintr-o eroare tehnică, după ce, din dezinteres pentru piața românească, operatorul acestui website ar fi neglijat să blocheze accesul pentru IP-urile din România.
Și atunci, de unde toate acuzațiile aruncate în presă? Ei bine, de la dorința mai multor jucători de online de a bloca piața jocurilor de noroc online din România și a nu lăsa să pătrundă operatori noi, care să înăsprească concurența. Și aici nu vorbim de Parimatch, ci de branduri mult mai mari, cum ar fi bet365 sau bwin. Folosindu-se de marota listei negre, operatorii interesați ar fi aruncat pe piață povești cu ruși și ilegalități pentru a pune presiune pe conducerea actuală a ONJN să refuze orice nouă licență.
Argumentele celor care vor să blocheze piața sunt legate și de modificările legislative de anul trecut, care prevăd că pe lista neagră nu vor mai fi doar website-uri, ci și branduri, platforme sau aplicații ale operatorilor care au oferit jocuri de noroc online fără licență în România. Legea prevede că procedurile de intrare și eliminare de pe lista neagră trebuie stabilite prin Ordin al Președintelui ONJN. Absența acestui ordin a fost exploatată pentru a bloca orice decizie la nivelul ONJN cu privire la cererile de licențiere depuse de mai mulți operatori din industrie după iulie 2022, când a fost modificată OUG nr. 77/2009 referitoare la jocurile de noroc. În continuare, emiterea acestuia se lasă așteptată, pe fondul presiunilor operatorilor care își doresc blocarea pieței.
Ce mai uită să precizeze “specialiștii” cu interese în acest domeniu este că prevederile referitoare la lista neagră pedepsesc operatorul, și nu deținătorul brandului, noile prevederi legislative neputându-se aplica retroactiv. Dacă am urma logica strâmbă a celor care doresc să blocheze orice nouă intrare în piață, toți operatorii cu nume similare existente deja pe lista neagră ar trebui suspendați. Și nu sunt puțini.
Cine pierde din toată această poveste? Statul român, care pierde taxele pe care noii operatori le-ar fi plătit odată ce ar fi obținut licența. Să nu uităm că doar taxele de licență și autorizare sunt de 120.000 euro și, respectiv, 100.000 euro pe an, la care se adaugă taxa pe venituri de 23%, impozitul pe câștigul jucătorilor, 2% pe taxa de participare și cei 0,5% care merg la Fondul Cultural.