Cum este tratată minim invaziv o afecțiune gravă, descoperită deseori întâmplător?

Cum este tratată minim invaziv o afecțiune gravă, descoperită deseori întâmplător?
Publicat: 30/09/2024, 09:00

Există afecțiuni care nu produc manifestări clinice în stadiul incipient, ci doar atunci când ajung într-un stadiu avansat și prezintă un risc major pentru sănătatea persoanei afectate. De aceea, controlul medical periodic este foarte important, pentru a descoperi din timp aceste probleme de sănătate și pentru a le gestiona corect, prin tratamente care previn complicațiile și care permit pacientului să revină la o viață normală.

Un anevrism de aortă nu produce semne și simptome la început. Anevrismul poate apărea pe orice segment al aortei, iar atunci când apare la nivelul abdomenului, este numit anevrism de aortă abdominală. Anevrismul este o dilatare a unui vas de sânge, care apare de cele mai multe ori din cauza depunerilor de grăsime pe pereții aortei, dar poate fi cauzat și de infecții sau de traumatisme. Dimensiunile reduse îl pot face asimptomatic ani de zile, până când se agravează și poate duce la complicații severe, inclusiv la ruperea anevrismului, care este urmată de hemoragie severă.

Atunci când anevrismul de aortă abdominală produce manifestări clinice, pacienții acuză dureri abdominale și senzație de pulsație la nivelul ombilicului. Aceste simptome trebuie luate în seamă de pacient, care trebuie să se prezinte cât mai repede la medic.

În stadiile incipiente, anevrismul de aortă abdominală este descoperit deseori întâmplător, la investigații de rutină. O simplă ecografie abdominală poate releva o dilatare la nivelul aortei. Pentru diagnostic precis, medicul poate recomanda și un CT abdominal, iar pentru planificarea unei intervenții, atunci când aceasta este necesară, poate solicita și un Angio-CT.

Tratamentul anevrismului de aortă abdominală depinde de dimensiunile acestuia și de severitatea simptomelor. Monitorizarea prin investigații imagistice poate fi de ajuns pentru anevrismele mici, asimptomatice, care se dezvoltă lent.

Pentru un anevrism mare, care crește rapid în dimensiuni sau care produce manifestări clinice intense, este necesară o intervenție minim invazivă, realizată prin cateterism. Repararea endovasculară a anevrismului de aortă abdominală (EVAR) implică montarea unei endoproteze în aortă, prin introducerea unui cateter la nivelul arterei femurale. Endoproteza oprește extinderea anevrismului, ceea ce reduce riscul de rupere și de alte complicații. Fiind o procedură endovasculară, minim invazivă, riscul de complicații este redus, iar recuperarea este rapidă.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă, care asigură tratament modern pentru anevrismul de aortă abdominală și pentru alte afecțiuni cardiovasculare.

Procedura EVAR și alte proceduri de cardiologie intervențională sunt realizate de medici de elită, în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din România care dispune de două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Rezultatele deosebite obținute sunt susținute de singura Secție de Anestezie și Terapie Intensivă pentru Chirurgia Cardiovasculară de categoria I din sistemul medical privat din România.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează nonstop un Compartiment de Primiri Urgențe, cu 26 de linii de gardă, inclusiv linii de gardă dedicate pentru cardiologie, cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară, USTACC și ATI cardiovascular, pentru gestionarea urgențelor cardiovasculare.

Ziua Mondială a Inimii este celebrată anual pe 29 septembrie, pentru a atrage atenția asupra bolilor cardiovasculare, care afectează foarte mulți oameni. SANADOR se alătură acestei inițiative și îndeamnă la adoptarea unui stil de viață sănătos și la screening cardiovascular, prin consultații medicale periodice, urmate de analizele și investigațiile indicate de medic.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar