Prima pagină » Diverse » Cum facem cea mai bună fasole cu ciolan, după rețeta lui Radu Anton Roman

Cum facem cea mai bună fasole cu ciolan, după rețeta lui Radu Anton Roman

Cum facem cea mai bună fasole cu ciolan, după rețeta lui Radu Anton Roman
Cum facem cea mai bună fasole cu ciolan, după rețeta lui Radu Anton Roman

Ziua Națională se apropie cu pași repezi, iar în ultimii ani se pare că fasolea cu ciolan a devenit asociată cu această sărbătoare.

Cu siguranță că, în funcție de zonă și de preferințe, există zeci de metode de a prepara acest fel de mâncare, dar astăzi vă vom prezenta rețeta regretatului Radu Anton Roman.

De ce ingrediente avem nevoie pentru a prepara fasole cu ciolan

Pentru această rețetă, potrivit realitatea.net, avem nevoie de:

300 g pastramă afumată gâscă
200 g costiță afumată
300 g cârnăciori de porc afumați
1 lingură untură gâscă
1 ciolan afumat de porc 500 g
2 linguri măduvă
1 ardei gras
2 cepe
2 morcovi
2 foi dafin
3 legături mărar
1 legătură tarhon
1 pahar vin alb dulce
200 ml bulion gros de roșii
5 căței usturoi
1 linguriță paprica
1 lingură pastă ardei
piper boabe
1 kg fasole albă cu bob mare

Rețeta de fasole cu ciolan se prepară în felul următor, după cum explica Radu Anton Roman însuși:

„Seara, se pune fasolea la înmuiat în multă apă rece. Dimineața, se pun ciolanul, pastrama și fasolea, cu piper boabe și paprica la fiert temeinic în 3 litri apă (trebuie să scadă destul de mult).

Se taie îmbucături cârnații și costița. Se rad ceapa, ardeiul și morcovii. Se toacă pastă usturoiul și tarhonul.

După o oră – o oră și un sfert, se scoate ciolanul din fiertură și se lasă să se răcească puțin”, a explicat scriitorul.

Se pun în fasole o jumătate de oră la fiert molcomit pe marginea plitei ceapa, morcovii, ardeiul, măduva, untura de gâscă, costița, pastrama, usturoiul, tarhonul, paprica, pasta de ardei, vinul (se amestecă des, să nu se prindă).”Se dezosează ciolanul, se taie carnea și șoricul îmbucături, se pun în fiertură.

După ce a trecut jumătatea de oră se adaugă cârnăciorii și bulionul de roșii, să mai fiarbă înăbușit douăzeci de minute.Zeamă nu prea mai e (mai face doar ceva bulbuci la suprafață – nu uitați să amestecați!) – a devenit sos și încă unul extraordinar.

Potriviți eventual sosul din apă fierbinte, să fie cam o jumătate litru zeamă groasă la tot ce-i acolo.Se toacă mărar.

Când fasolea a fiert în total două ore și un sfert – doua ore și jumătate, nu se poate să nu fie gata! – se ia de pe foc, se presară mărar, se amestecă puțin, e o operă de talie mondială”, spunea Radu Anton Roman în cartea sa, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Sursa foto: Captură YouTube

Recomandarea video

Mediafax
Alarma medicilor: Boala care revine și amenință bebelușii
Digi24
Avionul premierului slovac a fost puternic avariat pe aeroportul din Bruxelles: „Nu se mai poate zbura cu el”
Cancan.ro
BREAKING | Wiz Khalifa, condamnat în România la 9 luni de închisoare cu executare!
Prosport.ro
FOTO. Rădoi și-a dus prințesa la mall cu „iahtul pe roți” de la Bentley, pe care a dat peste 350.000 de euro. EXCLUSIV
Adevarul
Detaliul din biroul lui Vladimir Putin care a dat de gol o nouă minciună a propagandei Kremlinului
Mediafax
Sărbătorile dăunează grav sănătății. Ce probleme medicale riscă românii în această perioadă
Click
Cele 3 zodii care vor trăi o perioadă de fericire intensă, începând din 19 decembrie. Cine sunt nativii norocoși
Digi24
Guvernul va achita o datorie veche de peste 30 de ani către SUA, pentru un credit folosit la importul de bumbac
Cancan.ro
A început războiul pentru averea Rodicăi Stănoiu! Moștenitorii surpriză, care i-au luat fața Puișorului
Ce se întâmplă doctore
Vremea se schimbă radical înainte de sărbători! Care sunt zonele în care va ninge abundent de Crăciun
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Un român a mers ani de zile cu o Toyota hibrid, dar nu i-a făcut niciun schimb de ulei: „Am crezut că e electrică”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
Descoperire arheologică fabuloasă: Scoicile care cântau acum 6.000 de ani