Prima pagină » Diverse » Cum îți dai seama că un PEPENE e bine copt fără să îl tai. Sfaturile unui specialist

Cum îți dai seama că un PEPENE e bine copt fără să îl tai. Sfaturile unui specialist

Cum îți dai seama că un PEPENE e bine copt fără să îl tai. Sfaturile unui specialist
Cum îți dai seama că un pepene e bine copt fără să îl tai. Sfaturile unui specialist

Vara, românii cumpără cantități foarte mari de pepene. Este un fruct delicios, de sezon, dar și un mare aliat al nostru în lupta cu căldura și deshidratarea.

Din păcate, însă, nu este prea ușor să îți dai seama dacă fructul este copt și dulce.

Fermierul Andrei Boitoș, unul dintre cei mai mari producători de pepeni din România, a explicat, la Agro TV, că există unele secrete pentru a alege un pepene bun.

„Din punctul meu de vedere, fiecare soi are un număr de zile, de aici încep eu. Urmărim în primul rând numărul acela de zile și apoi testăm cu un reflectometru cantitatea de zahăr. Așa îl recunoaștem noi.

Consumatorul, dacă merge la supermarket acum să își achiziționeze un pepene, are câteva soluții. Dacă rupeți codița, sau dacă este deja ruptă, acolo este produsă o sevă galbenă, asemănătoare cu mierea, nu la fel de vâscoasă, dar ușor vâscoasă, uleioasă. Un alt aspect ar mai putea fi pata aceea galbenă, dar nu este determinant. Trebuie să fie galben intens, nu galben deschis, dar sunt anumite soiuri de pepeni care nu sunt așa galbeni pe partea pe care au stat pe pământ.

Și mai avem un alt aspect la care eu mă uit, tot legat de codiță: dacă codița respectivă este subțire. Când pepenele este crud, codița este foarte groasă și este acoperită cu niște perișori. Dacă codița e uscată, nu trebuie să ne alarmeze, ea se usucă foarte repede, în 48 de ore. Dacă codița aceea este prezentă și se rupe ușor, înseamnă că pepenele este copt”, a precizat Andrei Boitoș pentru AGRO TV.

Trebuie sau nu ținut pepenele în frigider

Pepenele verde este în proporție de 92% apă, potrivit Food Network, ceea ce explică de ce se mănâncă în special pe timpul verii, când e nevoie de hidratare. În plus este bogat în antioxidanți, licopen, betacaroten și vitamina C. Însă, contrar opiniei generale, specialiștii spun că nu e o idee bună să-l depozităm în frigider.

Perioada de valabilitate a unui pepene verde este de la trei până la patru săptămâni după ce este tăiat din viță, conform Comitetului Național de Promovare a Pepenelor Verzi. Dar care este cel mai bun mod de a păstra pepenele verde pentru a ajuta la menținerea prospețimii sale? Multe fructe și legume se păstrează cel mai bine în frigider. Este același lucru valabil și pentru pepene verde? Răspunsul nu este cel pe care l-ar da majoritatea românilor. Citește mai mult…

Sursa foto: Envato Elements

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele