Prima pagină » Diverse » Cum poți afla dacă o bijuterie este sau nu din AUR. Detaliile la care trebuie să fii atent

Cum poți afla dacă o bijuterie este sau nu din AUR. Detaliile la care trebuie să fii atent

Cum poți afla dacă o bijuterie este sau nu din AUR. Detaliile la care trebuie să fii atent
Cum poți afla dacă o bijuterie este sau nu din aur. Detaliile la care trebuie să fii atent

Valentine’s Day, Dragobete, 1 Martie, 8 Martie, suntem într-o adevărată perioadă a cadourilor, iar unii bărbați aleg să le ofere partenerelor bijuterii. Deși argintul este o variantă mai accesibilă, unii domni cu mai multă dare de mână aleg să cumpere bijuterii de aur pentru a le oferi cadou.

Însă trăim într-o perioadă în care falsurile sunt pe toate drumurile, așa că este bine să cunoaștem unele trucuri prin care ne putem da seama dacă un obiect este sau nu din aur.

Este foarte important să fim atenți la unele detalii atunci când cumpărăm o bijuterie, chiar dacă cel care ne-o vinde ne asigură că aceasta este de aur. De asemenea, este important să ne dăm seama dacă o bijuterie este cu totul din aur sau doar este placată cu aur.

În cele ce urmează, vă vom explica o serie de metode prin care puteți să vă dați seama dacă aveți aur sau nu în fața ochilor.

Marcajul este un lucru important

Aproape tot aurul real este ștanțat cu o marcă ce arată câte carate are bijuteria respectivă, cum ar fi 10K sau 14K. Această ștampilă se găsește de obicei pe închizătorul unui colier sau al unei brățări, sau pe banda interioară a unui inel.

Deoarece puritatea bijuteriilor din aur de producție americană se măsoară în carate, pe aceste piese va exista o ștampilă cu un număr urmat de litera „K”. Numărul indică pur și simplu, în părți la 24, cât de mult din metal este de fapt aur. De exemplu, o marcă „14K” înseamnă că este aur de 14 carate și că 14/24, puțin peste jumătate, din metal este aur. În același sens, 24K ar fi aur pur 100%, arată PlayTech.

Sistemul european este puțin mai simplu. Aurul european este marcat cu conținutul de aur exprimat sub formă de zecimale: „.585” ar însemna 58,5% pur (de altfel, este același lucru ca și aurul de 14 carate), iar „.999” sau „1.000” ar însemna aur pur și, prin urmare, același lucru ca și 24 de carate. Cu toate acestea, dacă o bijuterie nu are această ștampilă – nu este neapărat o dovadă pozitivă că articolul este fabricat din aur fals. Acest lucru este valabil mai ales în cazul bijuteriilor mai vechi.

Alte metode prin care putem afla dacă bijuteria este sau nu din aur

Există și alte metode prin care putem recunoaște aurul adevărat. Testul cu acid azotic este unul dintre ele, însă este important să știm că acesta poate afecta aspectul bijuteriei. Trebuie să facem o mică zgârietură pe bijuterie, peste care turnăm o picătură de acid azotic. Dacă nu există nicio reacție, atunci este foarte probabil să fie aur real. Dacă metalul se face verde, atunci nu vorbim de aur.

Testul pentru fundația lichidă se face în felul următor: aplicați fond de ten lichid și pudră pe frunte. Frecați bijuteriile de aur pe zonă. Dacă rămâne o dungă neagră, este mai mult ca sigur că piesa este din aur. E bine să știm că acest test nu este la fel de fiabil ca altele.

Pentru a fi, totuși, siguri că o bijuterie este din aur, cel mai bine este să o duceți la un evaluator.

Majoritatea magazinelor de bijuterii percep o mică taxă pentru a testa bijuteriile din aur.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele