Prima pagină » Diverse » Cum poți să ții POSTUL Crăciunului, fără să te îngrași. Recomandările medicului nutriționist Mihaela Bilic

Cum poți să ții POSTUL Crăciunului, fără să te îngrași. Recomandările medicului nutriționist Mihaela Bilic

Cum poți să ții POSTUL Crăciunului, fără să te îngrași. Recomandările medicului nutriționist Mihaela Bilic
Sursă foto: colaj Envato, captură video

Începe Postul Crăciunului, iar multe persoane îl vor ține cu strictețe, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic ne spune cum să respectăm regulile fără să ne îngrășăm în această perioadă.

„Nu ar fi rău să luăm o pauză de la produsele de origine animală, dar trebuie să fim un pic atenți și la silueta noastră și poftele noastre și de unde pornim. Pentru că dacă intrăm cu ideea de a ține post cu orice preț și nu avem disponibilitatea de a ne confrunta cu senzația de foame va fi un post nereușit pentru siluetă și pentru organism”, a spus Mihaela Bilic, la Pro TV.

„Avem dezlegare nu la pește, nu doar în fiecare weekend, dar chiar și în zile de peste săptămână. Sunt, cred, mai mult de 10 zile în care se mănâncă pește. Deci e mai bine ca niciodată. Învățăm să mâncăm pește de dragul postului. Adică e singura perioadă din an, cred, în care românii mănâncă pește, poate o dată, de două ori pe săptămână, cum ar trebui să o facem în tot timpul anului”, a adăugat ea.

Ea a explicat că, în Post, când renunțăm la produsele de origine animală… ne e foame. Pentru că fără proteine de origine animală, fără carne, pește, ou, brânză… nu ești sătul.

„Dar este mai interesant de atât. Toate produsele făinoase combinate cu grăsime vegetală, care este permisă în post, sunt rețeta asigură pentru îngrășat, deci noi vom mânca mai mult pentru că ne este foame și ne trezim că la finalul postului avem câteva kilograme în plus. Și nu e neapărat este o dramă, însă sunt kilograme făcute din grăsime și făinoase, adică alea care se pun pe abdomen și care sunt cele mai păcătoase”, a mai spus medicul nutriționist.

Ea spus și ce obiective ar trebui să avem în această perioadă de post și pe ce alimente să ne bazăm.

„Să creștem consumul de legume și leguminoase boabe. E un lucru bun pentru organism. Avem proteine vegetale în fasole, linte, mazăre, năut. Leguminoasele astea, apropo de obiceiuri bune, ar trebui să le mâncăm și în perioada anului, de două ori pe săptămână. Deci nu prea mai avem obiceiul ăsta. Înainte, postul era ca un fel de reper, ca medicul nutriționist pentru bunicii noștri. Știau, săracii, că miercurea și vinerea pun fasole în oală, că era zi de post. Acum am pierdut reperele astea”, a afirmat Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic a vorbit de „șmecheriile” din post

„Ce facem noi comozii și șmecherii din secolul 21? Mergem la supermarket și luăm toate produsele care sunt în variantă de post. Și aici trebuie să știm că nu sunt de cea mai bună calitate nutrițională. Adică nu e normal să mâncăm în post toate alimentele în variantă de post. Să mâncăm șnițel de post, să mâncăm pate de post, să mâncăm brânză de post… ăla nu mai e post. Deci postul ar trebui să fie bazat pe mâncăruri gătite în casă, să fie cu legume multe, că aici, da, e sănătate. De ce zic să fie gătit în casă? Pentru că atunci poți controla cantitatea de grăsime pe care ai pus-o. Să nu fie prăjeli. Că bietul organism, na, prăjeala pică greu și în post și în afara lui.

Și, foarte important, două elemente, două ingrediente pe care vreau să le subliniez și să le avertizez: uleiul și zahărul. În post, așa cum îl avem noi ortodocșii, uleiul are dezlegare în anumite zile. Noi, când ținem post, punem ulei în fiecare zi din belșug ca să fie hrănitor. Iar zahărul n-a intrat niciodată în, să zic așa, restricționările postului, pentru că el nu exista ca aliment pe vremea când s-a inventat postul. Deci, zahărul ar trebui interzis în post, că dacă mâncăm «de dulce», așa, tot dulce-dulce postul ăla nu mai are beneficii pentru organism. Iar la capitolul ulei fiți gârciți. Deci da, să fie mâncăruri gătite, să fie ciorbe, să fie supă cremă, să fie ghiveci, fructe la desert, dar atenție mare la făinoase și la grăsime, pentru că altfel ieșim din post supraponderali”, a încheiat celebrul medic nutriționist.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele