Prima pagină » Diverse » Cum prepari vinul FIERT perfect. Condimentul secret care îi oferă savoare

Cum prepari vinul FIERT perfect. Condimentul secret care îi oferă savoare

Cum prepari vinul FIERT perfect. Condimentul secret care îi oferă savoare

Vinul fier este numai bun de băut în sezonul rece, la focul sobei sau – de ce nu – la căldură discretă a caloriferului din living.

Mulți români l-au degustat zilele acestea la târgurile de Crăciun și au ajuns acasă, frustrați, că nu reușesc să facă un vin fiert la fel de aromat.

Ce ingrediente îți trebuie pentru un vin fiert de „zile mari”

Vinul fiert se referă la un vin roșu infuzat cu diverse fructe și condimente, apoi servit cald.

Vinul fiert sau vinul condimentat poate avea nume diferit, în funcție de țara de origine, precum Vin Brule (Italia), Vin Chaud (Franța) sau Glogg (Suedia).

La orice vin fiert, poți aduce aportul personal, în privința condimentelor, dar ai grijă să nu îi strici aroma.

Compoziția de bază rămâne aceeași la vinul fiert, deși există numeroase rețete.

Poți folosi vin roșu sau alb, pentru fiert, un îndulcitor, precum zahărul granulat sau pudra, siropul de arțar sau altul, chiar mierea.

Condimentele întregi pentru fiert sunt scorțișoara, anasonul stelat, cuișoarele, ghimbirul și batoanele de cardamom, în cazul vinului fiert. Unii „degustători” pun chiar și vanilie.

Desigur, vinul fiert se bea cu portocale, lămâi sau limete, dar există unii oameni care îl savurează cu mere și pere.

Alteori, în vinul fiert se adaugă lichioruri, precum brandy, lichior de portocale sau bourbon.

Fie că vorbim de Merlot, vin demisec, demidulce sau dulce, orice merge pentru un vin fiert.

Nu amesteca însă soiurile, percum vin Cabernet, vin Pinot Noir la un loc.

Vinul fiert merge cu tot soiul de alimente alese. Da, poți bea vin fiert și mânca brânză Camembert, nuci prăjite sau deserturi de-ți lasă gura apă.

Cum prepari cel mai bun vin fiert

Trucurile sunt simple, pentru un vin fiert cum nu ai mai băut. Vinurile cu corp ușor se potrivesc cu condimente verzi, precum cardamomul și busuiocul, iar vinurile mai „grele” cu nucșoara, spre exemplu.

De asemenea, vinul fiert trebui servit cald, nu „opărit”, pentru a nu avea gust caramelizat. Nu fierbe niciodată vinul!

Rețetă de vin fiert

  • 20 de păstăi de cardamom
  • 1 sticlă de vin roșu mare
  • 3 mandarine
  • 6 linguri de zahăr brut
  • 1 lingură lichior de portocale
  • boabe de piper roz pentru garnitură
  • 3 batoane scorțișoară
  • 3 steluțe anason

Zdrobiți păstăile de cardamom și extrageți semințele din coajă. Aruncați cojile și încălziți păstăile de cardamom la foc mic pentru a elibera aromele.

Feliați o mandarină și stoarceți-o pe celelalte în timp ce se încălzește cardamomul. Odată ce simțiți mirosul de cardamom, adaugați vinul, sucul de mandarine, mandarinele feliate, zahărul de palmier și toate celelalte condimente.

Fierbeți la foc mic timp de 20-25 de minute. Serviți într-un pahar sau o cană mică și ornați cu boabe de piper roz și felii subțiri de mandarină.

Chiar dacă există numeroase rețete diferite de vin fiert, ingredientele de bază sunt vinul roșu, condimentele pentru fiert, îndulcitorii și/sau fructele.

Vinurile roșii sunt folosite în mod tradițional pentru a face vin fiert și, deși orice vin roșu poate funcționa, vinurile roșii dulci îți vor oferi o bază dulce și plăcută, ceea ce înseamnă mai puțin zahăr adăugat ulterior.

Dacă folosiți un vin roșu sec este posibil să fie nevoie să adaugi mai mult zahăr decât cere o rețetă.

Cum preparăm cel mai bun vin fiert. Ce condimente adăugăm

În funcție de rețetă, condimentele tradiționale pentru vin fiert sunt scorțișoara, cuișoarele și nucșoara.

Unii preferă însă și piperul, cardamomul, rozmarinul anasonul stelat și ghimbirul.

Vinurile fierte pot fi îndulcite și cu miere.

Cum să nu „strici” vinul fiert

Vinul este un lichid delicat, deci nu trebuie să îl „bruschezi” la fiert. Nu ridica brusc temperatura când îl prepari, ține vinul la foc mic și nu îl da în clocot niciodată, deoarece zaharurile se vor carameliza. Nu exagera cu condimentele, deoarece vinul își va pierde orice gust, notează stirileprotv.ro.

Recomandarea video

Mediafax
Fii atent la postura în care dormi: ce sunt ridurile de somn și cum să previi acest semn de îmbătrânire prematură
Digi24
Șeful diplomației maghiare lansează avertismente similare cu cele ale Kremlinului: liderii UE împing Europa spre un război cu Rusia
Cancan.ro
Celebrul fotbalist la Steaua a ajuns boschetar: ”N-are casă, doarme pe străzi”
Prosport.ro
FOTO. Gafă vestimentară fără precedent! Ce a pățit vedeta a pus-o într-o ipostază mai mult decât jenantă
Adevarul
Țările din Vest unde românii ezită să se întoarcă: „Cei mai mulți sunt nostalgici. Vorbesc numai despre pământul matern”
Mediafax
Remediul natural care ajută la scurtarea duratei răcelilor și gripei, potrivit experților de la Harvard
Click
Irinel Columbeanu s-a botezat, înainte de Sărbători. Fostul milionar și-a schimbat religia la 68 de ani: „E cea mai importantă decizie din viața lui”
Digi24
Rodica Stănoiu a fost deshumată. Trupul fostei ministru al Justiției urmează să fie dus la INML la cerea procurorilor
Cancan.ro
Cuplul finalului de an în România! Vedeta Antena 1 l-a cuplat, fără să-i pese că e ÎNSURAT
Ce se întâmplă doctore
Cât de mult s-a schimbat Elena Băsescu! Nu o mai recunoști! Cum arată acum, la 45 de ani
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Decembrie: Începe o nouă sesiune Rabla 2025. Câți bani primești pentru o mașină nouă
Descopera.ro
Cele mai periculoase locuri de pe Pământ!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Iubi, tu mă mai iubesti? – Da, cum să nu, draga mea!
Descopera.ro
Teoria atașamentului: De ce modul în care am fost iubiți în copilărie ne decide relațiile din prezent?