Vinul fier este numai bun de băut în sezonul rece, la focul sobei sau – de ce nu – la căldură discretă a caloriferului din living.
Mulți români l-au degustat zilele acestea la târgurile de Crăciun și au ajuns acasă, frustrați, că nu reușesc să facă un vin fiert la fel de aromat.
Vinul fiert se referă la un vin roșu infuzat cu diverse fructe și condimente, apoi servit cald.
Vinul fiert sau vinul condimentat poate avea nume diferit, în funcție de țara de origine, precum Vin Brule (Italia), Vin Chaud (Franța) sau Glogg (Suedia).
La orice vin fiert, poți aduce aportul personal, în privința condimentelor, dar ai grijă să nu îi strici aroma.
Compoziția de bază rămâne aceeași la vinul fiert, deși există numeroase rețete.
Poți folosi vin roșu sau alb, pentru fiert, un îndulcitor, precum zahărul granulat sau pudra, siropul de arțar sau altul, chiar mierea.
Condimentele întregi pentru fiert sunt scorțișoara, anasonul stelat, cuișoarele, ghimbirul și batoanele de cardamom, în cazul vinului fiert. Unii „degustători” pun chiar și vanilie.
Desigur, vinul fiert se bea cu portocale, lămâi sau limete, dar există unii oameni care îl savurează cu mere și pere.
Alteori, în vinul fiert se adaugă lichioruri, precum brandy, lichior de portocale sau bourbon.
Fie că vorbim de Merlot, vin demisec, demidulce sau dulce, orice merge pentru un vin fiert.
Nu amesteca însă soiurile, percum vin Cabernet, vin Pinot Noir la un loc.
Vinul fiert merge cu tot soiul de alimente alese. Da, poți bea vin fiert și mânca brânză Camembert, nuci prăjite sau deserturi de-ți lasă gura apă.
Trucurile sunt simple, pentru un vin fiert cum nu ai mai băut. Vinurile cu corp ușor se potrivesc cu condimente verzi, precum cardamomul și busuiocul, iar vinurile mai „grele” cu nucșoara, spre exemplu.
De asemenea, vinul fiert trebui servit cald, nu „opărit”, pentru a nu avea gust caramelizat. Nu fierbe niciodată vinul!
Zdrobiți păstăile de cardamom și extrageți semințele din coajă. Aruncați cojile și încălziți păstăile de cardamom la foc mic pentru a elibera aromele.
Feliați o mandarină și stoarceți-o pe celelalte în timp ce se încălzește cardamomul. Odată ce simțiți mirosul de cardamom, adaugați vinul, sucul de mandarine, mandarinele feliate, zahărul de palmier și toate celelalte condimente.
Fierbeți la foc mic timp de 20-25 de minute. Serviți într-un pahar sau o cană mică și ornați cu boabe de piper roz și felii subțiri de mandarină.
Chiar dacă există numeroase rețete diferite de vin fiert, ingredientele de bază sunt vinul roșu, condimentele pentru fiert, îndulcitorii și/sau fructele.
Vinurile roșii sunt folosite în mod tradițional pentru a face vin fiert și, deși orice vin roșu poate funcționa, vinurile roșii dulci îți vor oferi o bază dulce și plăcută, ceea ce înseamnă mai puțin zahăr adăugat ulterior.
Dacă folosiți un vin roșu sec este posibil să fie nevoie să adaugi mai mult zahăr decât cere o rețetă.
În funcție de rețetă, condimentele tradiționale pentru vin fiert sunt scorțișoara, cuișoarele și nucșoara.
Unii preferă însă și piperul, cardamomul, rozmarinul anasonul stelat și ghimbirul.
Vinurile fierte pot fi îndulcite și cu miere.
Vinul este un lichid delicat, deci nu trebuie să îl „bruschezi” la fiert. Nu ridica brusc temperatura când îl prepari, ține vinul la foc mic și nu îl da în clocot niciodată, deoarece zaharurile se vor carameliza. Nu exagera cu condimentele, deoarece vinul își va pierde orice gust, notează stirileprotv.ro.