Prima pagină » Diverse » Cum procedezi când vrei să cumperi o mașină la mâna a doua?

Cum procedezi când vrei să cumperi o mașină la mâna a doua?

Cum procedezi când vrei să cumperi o mașină la mâna a doua?
Cum procedezi când vrei să cumperi o mașină la mâna a doua?

În ziua de astăzi există o sumedenie de opțiuni când vine vorba de a achiziționa o mașină la mâna a doua. Tocmai din acest motiv, procesul îți poate da uneori bătăi de cap, mai ales dacă nu ai mai făcut acest lucru niciodată.

Dacă și tu ești în căutarea unei mașini second-hand, cu siguranță te întrebi de unde ar trebui să începi și cum e mai bine să procedezi ca rezultatul să fie mulțumitor.

De unde poți achiziționa o mașină la mâna a doua?

Dacă e vorba de locație, ai la dispoziție multe târguri și multe site-uri care au la vânzare multe modele de mașini la mâna a doua. Cu o simplă căutare pe internet ți se vor afișa sute de pagini cu oferte în care poți găsi aproape toate brand-urile: BMW, Mercedes, Fiat, Audi, Volkswagen, Dacia și multe altele.

Dacă e vorba despre originea mașinii pe care o cumperi, cu toate că poți găsi și mașini care au rulat în România și care sunt într-o stare foarte bună, mașinile din țările occidentale sunt în topul celor care achiziționează mașini la mâna a doua. Dacă vrei o astfel de mașină, atunci trebuie să știi că poți găsi una în târgurile autihtone, pe site-urile de vânzări specializate din România sau din alte țări. Cu mențiunea că dacă optezi pentru achiziționarea unei mașini direct din altă țară, pe lângă preț mai trebuie să calculezi și alte costuri.

La ce să te uiți la o mașină la mâna a doua?

Din păcate există multe persoane care vor să profite de semenii lor și le vând acestora mașini cu defecte ascunse. Cel mai bine ar fi ca, în cazul în care nu te pricepi deloc la mașini, să ai cu tine un specialist care ar putea să îți facă cele mai bune recomandări.

În orice caz, în primul rând ar trebui să verifici istoricul mașinii. Asta înseamnă să vezi cartea service. Dar fii atent la acest aspect, pentru că documentul se poate falsifica. Așa că dacă nu ești sigur că e original, apelează la cineva care îți poate confirma sau infirma veridicitatea lui.

În al doilea rând întreabă vânzătorul dacă este de acord ca mașina să fie testată la mai multe aspecte. Și asta presupune mai mult decât o simplă plimbare. Cu toate că poate fi concludentă într-o anumită măsură, plimbarea nu îți va arăta anumite probleme. Așa că testele specifice dintr-un service autorizat ar fi ideale.

Fii atent la aspectul pedalelor, al schimbătorului de viteze, al volanului și al scaunului șoferului. Dacă sunt cele originale, ele te pot ajuta să îți formezi o idee despre cât de uzat este autovehiculul. Și mai important decât atât, trebuie să existe o concordanță între gradul de uzură al acestora și numărul de kilometri afișați în bord.

Cum negociezi prețul unei mașini la mâna a doua?

În primul rând trebuie să fii convins de faptul că niciun vânzător nu își va pune o marjă de profit foarte mică, așa că e întotdeauna loc pentru negociere.

Adu în discuție micile defecte pe care le are mașina și de care cu siguranță e conștient și vânzătorul.

În al doilea rând, adu în discuție reputația modelului pe piață, dacă acesta este un model dorit și dacă fiabilitatea este un lucru ce caracterizează modelul.

De asemenea, te poate ajuta să aduci în discuție și numărul de opțiuni existente pe piață.

Pentru alegerea unei mașini la mâna a doua trebuie să fii atent la câteva aspecte. Dacă nu ești sigur că poți analiza obiectiv o mașină sau dacă nu dispui de cunoștințele necesare, cel mai bine ar fi să apelezi la o persoană cu experiență în domeniu care te poate ajuta.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele